ПроКредит Банк България призната за първата сграда с нулеви въглеродни емисии в Европа

ПроКредит Банк България призната за първата сграда с нулеви въглеродни емисии в Европа

ПроКредит Банк България призната за първата сграда с нулеви въглеродни емисии в Европа

Първата сграда в Европа, сертифицирна официално с най-високата степен за нулеви емисии е в България. През май 2020 г. сградата на Централното управление на ПроКредит Банк България в София получи сертификат за нулеви емисии „Zero Carbon” по стандарта EDGE. Този сертификат удостоверява въглеродната неутралност на една сграда и може да се придобие чрез специализиран процес. За да бъде заслужен, сградата, която кандидатства за него, трябва да намали консумацията на вода и вложените материали с поне 20%, както и да има енергоспестявания на място от поне 40%. Освен това 100% от използваната енергия трябва да бъде генерирана от възобновяеми източници или въглеродни запаси. За сравнителен показател на енергоспестяванията се използват сходна сграда, построена по типични стандарти в страната.

ПроКредит Банк България постепенно завърши всички етапи от процеса по сертифициране за Централното си управление. През юни 2019 г. Банката получи първия сертификат по пътя си към нулеви емисии. Във втория етап сградата на ПроКредит достига до 50% по-малко потребление на енергия и 43% - на вода. По този начин Банката преминава третия и последен етап от процеса на EDGE – нулеви въглеродни емисии.

Фотоволтаичната инсталация на покрива на сградата и закупуването на гаранции за енергия от възобновяеми източници са от решаващо значение сградата да стане 100% въглеродно неутрална, споделя Камелия Минева, член на УС на ПроКредит Банк.

не само инвестираме в редовни мерки за енергоспестяване, но и във фотоволтаична инсталация, с която да създаваме собствена енергия. Останалата част от електричеството, което използваме, закупуваме с гаранция за възобновяем произход, а за отопление започнахме да компенсираме въглеродните ни емисии. Гордеем се не само с това, че сградата ни консумира 50% по-малко енергия и вода в сравнение със сходна сграда на местния пазар, но и защото вече сме институция с нулеви въглеродни емисии. Като първата организация в България с такъв сертификат, ние се надяваме да служим като модел на подражание за други институции, насърчавайки ги да предприемат подобни инициативи. Всички тези наши усилия допринесоха за постигането на целта на Групата ПроКредит – да се превърнем в една изцяло въглеродно неутрална организация“ – каза Камелия Минева, член на Управителния съвет на ПроКредит Банк България.

Сертификатът за въглеродна неутралност на EDGE за Централното управление в София се оценява като значима стъпка в стремежа на ПроКредит Банк към трайното намаляване на въглеродния си отпечатък. Това е и една от трите основни цели, заложени в Отчета за въздействие на групата за 2018 година, които имат за цел да бъдат постигнати в следващите три до пет години. Полученият сертификат е важен етап в постигането на въглеродна неутралност в оперативната дейност на Банката. Всички банки в Групата ПроКредит припознават опазването на околната среда като фундамент в  политиките си за социална отговорност и се стремят не само да подобрят собствените си усилия за по-чиста природа, но и да обучават и съветват клиентите си как да подобрят бизнеса си, за да бъде по-устойчив.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ