Екология

Първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии заработи в Истанбул

Първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии заработи в Истанбул

Tурски министри и представители на ЕС откриха днес биорафинерия в Истанбул, предаде в. „Дейли сабах“.

Съоръжението, което ще произвежда авиационно гориво от водорасли, се рекламира като първата и единствена биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии в Европа.

Чрез съоръжението Турция цели да ограничи използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди в условията на климатична криза. Тя използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Независимият проект има бюджет от 6 млн. евро, като Европейският съюз покрива 85% от финансирането, предава Анадолската агенция. Останалата част се покрива от Министерството на промишлеността и технологиите.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви на церемонията по откриването, че биорафинерията ще произвежда много продукти, от които Турция има нужда, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се използва за самолети, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни ресурси и ще се намалят въглеродните емисии.

„Преминаването към структура, в която всички ресурси, особено енергията, се използват ефективно, отпадъците са сведени до минимум и се рециклират, а въглеродните отпечатъци не съществуват, е задължително за нас. Ние показахме решителността си да поемем по този път с ратифицирането на Парижкото споразумение. По същия начин ние работим по нужните приготовления за спазване на Европейския зелен пакт“, каза Варанк.

Биорафинерията разчита изцяло на вятърна енергия за нуждите от електричество.

Варанк също така отбеляза, че биогоривата са важна алтернатива за Турция, която разчита на енергиен внос. „Работим по използването на тези биогорива от Turkish Airlines. Искаме Turkish Airlines да извърши първия си полет с използване на биогориво оттук преди края на 2022 г”, добави министърът.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ