"Булгаргаз" ще предложи по-ниски цени за февруари

"Булгаргаз" ще предложи по-ниски цени за февруари

Поевтиняване на природния газ с между 14 и 18 процента през февруари може да предложи "Булгаргаз". Това стана ясно по време на откритото заседание на КЕВР днес за обсъждане на прогнозните цени за синьото гориво.

"Булгаргаз" ще внесе окончателното си заявление с ценовите предложения на 1 февруари, но "при всички положения  не очакваме изненади и ще има намаление на цената на природния газ, въпреки динамиката на пазарите в Европа", посочи по време на заседанието изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, заяви още той в отговор на въпрос на шефа на КЕВР Иван Иванов, породен от нарастващото напрежение около Украйна. 

"Миналата седмица бордът на директорите имаше разговор с колегите от "Газпром". Нямаме никакви притеснения, никакъв знак, че ще има прекъсвания на доставките", изтъкна Павлов пред КЕВР.

Той добави, че от "Газпром" са потвърдили, че доставките на природен газ ще се изпълняват не само в България, но и в региона и Европа. Руската компания е уверила, че ще изпълнява стриктно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

"Към настоящия момент България получава максимално възможните количества природен газ, които азерският доставчик се съгласява да достави", каза още изпълнителният директор на "Булгаргаз".

По думите му, сключените споразумения са изцяло в интерес на българската страна. "Те изключват възможността азерската страна да активира наказателна клауза по договора, отчитайки липсата на това договорно трасе. В случай, че е нямало такива договорни споразумения, "Булгаргаз" не само, че е нямаше да има възможност да получава азерски природен газ, но и щеше да заплаща и санкция за количества, които не може да получи", отбеляза Павлов.

Той посочи, че тези временни споразумения дават възможност на българския пазар да достигат количества природен газ, които са по договорната цена още от първия ден на доставка.  

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ