"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през февруари

Булгаргаз предлага по-ниска цена на природния газ през февруари

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през февруари

По-ниска цена за природния газ за февруари е окончателното предложение на "Булгаргаз" според внесеното днес от доставчика актуализирано заявление за утвърждаване на тарифите от КЕВР.

Предложената цена е по-ниска с 23,53 лв. на мегаватчас или със 17,64 на сто спрямо действащата през януари 2022 г. и се равнява на 109,88 лв. за мегаватчас/ 56,18 евро за мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, пише в заявлението. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз".

Очаква се решение на КЕВР, с което да утвърди окончателно действащите през февруари цени.

Междувременно работодателски организации излязоха с призив до премиера Кирил Петков да не се променя политиката на ценообразуване на "Булгаргаз"  и то, без предварително обсъждане и съгласуване със заинтересованите страни.  "Въпреки неколкократните изявления в публичното пространство от страна на изпълнителната власт, няма яснота какви биха били възнамеряваните от правителството промени в пазара на природен газ. Бихме искали да Ви призовем ясно да представите намеренията на правителството, които да бъдат подложени на необходимото обществено обсъждане и градивен диалог. Нека в диалога, за който настояваме, се има предвид, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за нашата жизнеспособност и конкурентоспособност. Невъзможността за индустриалната част на икономиката да произвежда добавена стойност ще има неблагоприятни последици за обществото като цяло.", пише в открито писмо на АИКБ, БСК и КРИБ, разпространено и до медиите.

Ако сега се осъществи промяна на политиката на ценообразуване на „Булгаргаз“ ЕАД, това ще бъде поредната промяна на енергийния пазар, извършена по средата на действащи договори и направена без обсъждане със заинтересованите страни. Последното може да доведе дори до предсрочно прекратяване на договорните взаимоотношения с клиенти на свободния пазар и до произтичащи от това редица проблеми за всички страни по договорите, предупреждават работодателите. Те са готови да сезират и Европейската комисия в случай, че се стигне до разделяне на ценообразуването на "Булгаргаз", което според тях ще доведе до дискриминация и кръстосано субсидиране и ще бъде нарушено както българското, така и европейското законодателство.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ