„Булгаргаз“: Проверките са добра възможност за установяване на истината

„Булгаргаз“: Проверките са добра възможност за установяване на истината

Няколко проверки на контролни органи се извършват в офиси на "Булгаргаз" в момента, включително от служители на ДАНС и ГД "Национална полиция". Това потвърдиха от обществения доставчик в разпространена официална позиция след появилите се информации, че ДАНС и полицията са влезли в дружеството. 

„Булгаргаз“ ЕАД приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ, посочват от дружеството.

„В качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар „Булгаргаз“ ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции“, пише в становището. От доставчика допълват, че оказват съдействие на представителите на проверяващите институции и продължават „политиката си на откритост и прозрачност“.

Миналата седмица енергийният министър Александър Николов обяви, че се проверява как доставчикът е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния. Той потвърди, че такъв износ се извършва и има две борси, на които се случват сделки, на които „Булгаргаз“ участва по различни програми. „Доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки“, каза Николов. На свой ред финансовият министър Асен Василев коментира по време на общо заседание на финансовата и енергийната комисия в Народното събрание, че „Булгаргаз“ изнася на високи цени в Румъния природен газ от хранилището в Чирен, количество, закупено през лятото на миналата година „на значително по-евтина цена“.

Тогава от „Булгаргаз“ отговориха, че са обект на „безпрецедентна и непочиваща на факти атака и дезинформационна кампания“ и отрекоха, че изнасят в Румъния евтин газ от хранилището в Чирен.

Нестандартен прочит на ситуацията направи неочаквано и бившият премиер Бойко Борисов. Според него, днешната акция на ДАНС в "Булгаргаз" е резултат от "война на хасковските групи на Асен Василев и Румен Радев. "Хасковските войни са чудовищни, всички назначения са от Хасково. Сега налетяха на шефа на „Булгаргаз“, човек на Радев. Хасковската група на Асен Василев стърже хасковската група на Румен Радев“, каза Борисов по време на посещението си в село Грашево, където направи дарение за ремонт на местната джамия от името на партията си.

Междувременно, от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) излязоха с отворено писмо днес до министъра на енергетиката Александър Николов, в което възразиха срещу изразеното от него мнение на брифинг на 12 януари, че "Булгаргаз" трябва да доставя най-евтиния си газ само на потребителите по регулирани цени. Според БФИЕК това е директна заявка за кръстосано субсидиране на пазара на природен газ. Те са на мнение, че такива действия ще повишат необосновано цената за индустрията.

Освен това, пишат от БФИЕК, изразените от енергийния министър идеи противоречат на пазарната логика и на организацията на пазара на природен газ у нас. Затова от федерацията подробно обясняват как се осъществяват доставките по дългосрочния договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", до какви проблеми ще доведе кръстосаното субсидиране, както и по какъв начин се образува цената "задължения към обществото".
От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори настояват да продължат да купуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортния потенциал на националната икономика. От федерацията настояват енергийния министър да обсъжда всички намерения за промяна на пазарния модел със заинтересованите страни.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ