Цената на електричеството за бизнеса докосва 500 лв. на мегаватчас

Цената на електричеството за бизнеса докосва 500 лв. на мегаватчас

Цената на електричеството за бизнеса докосва 500 лв. на мегаватчас

Цената на електричеството за бизнеса в България достигна нов исторически рекорд от 491 лв. на мегаватчас за най-пиковете часове в сегмента „Ден напред“.

Това показват данните на Българската независима енергийна борса за днес. Средната цена на електричеството за бизнеса е 331 лв. на мегаватчас, но в диапазона 19-20 ч. цената поставя нов рекорд от 491 лв. на мегаватчас.

В момента у нас се произвеждат около 5500 мегавата електричество – от тях 57% са произведени от въглищни ТЕЦ. Най-голямата въглищна електроцентрала у нас – държавната ТЕЦ Марица Изток-2, която работи на себестойност от около 200 лв. на мегаватчас – работи с мощност от 1250 мегавата при пълен потенциал от 1600 мегавата, тъй като един от осемте производствени блока е в ремонт. Освен това един от двата блока на АЕЦ Козлодуй също е в планов ремонт, поради което централата генерира малко над 1000 мегавата.

Фотоволтаичните централи произвеждат 10% от цялата мощност, газовите ТЕЦ-ове около 5% от нея, а вятърните централи 4%.

Освен това около 1200 мегавата от произведената в България електроенергия се изнася. Най-голям в момента е износът за Северна Македония – 550 мегавата. Около 350 мегавата се изнасят за Румъния, 200 мегавата за Турция, 100 за Гърция.

Цената на електричеството започна да се повишава в началото на август с бързото възстановяване на икономическата активност, силния туристически сезон и горещото време. Тогава тя за първи път мина кота от 400 лв. на мегаватчас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ