Цените на газа в Европа отново излетяха

Цените на газа в Европа отново излетяха

Цените на газа в Европа отново излетяха

Спадът в борсовите цени на газа в Европа, който се наблюдаваше през последните дни, не можа да се превърне в нова тенденция.
Цената на синьото гориво скочи в началото на търговията днес над 900 долара за хиляда кубически метра, става ясно от данните на лондонската фондова борса ICE.
След връх от 901,7 долара, тя се коригира до 896,5 долара за хиляда кубически метра.

Цената на синьото горивото се повиши до максимум над 950 долара на кубичен метър на 15 септември. За няколко дни миналата седмица цените се повишиха с над 200 долара, но до петък те спаднаха забележимо.

Ръстът е под влияние както на настъпващото по-хладно време,   така и заради новите пречки при сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“. Срокът за въвеждането му в експлоатация все още е неясен и проверката, първо от германския, а след това от европейския регулатор, може да отнеме до шест месеца.

Газпром все още се надява да започне доставките до края на тази година, стана ясно днес след като ръководителят на компанията Алексей Милър официално потвърди, че няма да е възможно стартирането на газопровода на 1 октомври, каквито бяха първоначалните планове.

Ответният удар на Русия срещу отлагането на реалния пуск на "Северен поток 2" е продължителният отказ да увеличи доставките за европейските газохранилища, най-вече заобикаляйки транзитирането през Украйна, което също се оказа сериозен фактор за постоянното нарастване на цените на синьото гориво за континента. Миналата седмица евродепутати поискаха да започне антимопонолно разследване на "Газпром" именно заради подаваните минимални количества към европейските газови хранилища.

Междувременно малко след изявлението на Милер днес за пренасрочването на плановете за "Северен поток 2", търгът за допълнителни транзитни мощности в украинската газопреносна система се провали, тъй като "Газпром" отказа да купи предложения обем за октомври 2021 г. под формата на 9,8 милиона кубически метра газ на ден. Това съобщи РИА Новости позовавайки се на данни от унгарската търговска платформа RBP.

В същото руският газов енергиен гигант е резервирал за октомври част от капацитета на преминаващия през Беларус и Полша газопровода „Ямал -Европа“ - 31,3 милиона кубически метра газ от общо предложените 89,1 милиона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ