Цените на петрола се повишиха на фона на очакванията за нови санкции срещу Русия

Цените на петрола се повишиха на фона на очакванията за нови санкции срещу Русия

Цените на петрола повишиха в ранната търговия в сряда, възстановявайки част от загубите от предходния ден, на фона на перспективите за нови западни санкции срещу Русия, въпреки признаците за напредък в мирните преговори между Москва и Киев, предаде Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,71 долара, или 0,64%, до 110,9 долара за барел, след като предходната сесия поевтиня с 2%. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,71 долара, или 0,68%, до 105 долара за баре, следвайки спад от 1,6% във вторник.

„Променливите цени са знак за изключително чувствителните настроения сред инвеститорите“, казаха анализатори от Haitong Futures. „Хората спешно трябва да видят промени, за да стане ситуацията на пазара по-ясна“, добавиха те.

Фокусът на пазара е насочен към ограничените доставки, след като Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петролна САЩ са намалели с 3 милиона барела през седмицата, приключила на 25 март. Това е три пъти по-голям спад от прогнозираното от 10 анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Пазарът отбеляза рязка разпродажба през предишната сесия, след като Русия обеща да намали военните операции около Киев, но съобщенията за атаки продължиха.

Анализаторът на Commonwealth Bank Тобин Гори посочи в бележка, че „възстановяването (цената) предполага, че на петролният пазар поне има голям скептицизъм относно всеки „напредък““.

Междувременно Съединените щати и техните съюзници планират налагане на нови санкции срещу повече сектори на руската икономика, които са от решаващо значение за поддържането на нейната инвазия в Украйна, включително вериги за доставки.

Малко вероятно е големите производители на петрол да увеличат добива, като в четвъртък се очаква среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни като формата ОПЕК+.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, ключови членове на ОПЕК+, заявиха, че групата няма да се стреми да предприеме действия срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна, като посичиха, че целта на групата е само да стабилизира пазара, а не да се ангажира с политика.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ