"Газпром": Европа ще навлезе в есенно-зимния период с недостиг на газ в хранилищата

Газпром: Европа ще навлезе в есенно-зимния период с недостиг на газ в хранилищата

"Газпром": Европа ще навлезе в есенно-зимния период с недостиг на газ в хранилищата

Европейските страни ще започнат есенно-зимния период с недостиг на газ в подземните си хранилища. В същото време рязкото покачване на борсовите цени на газа в Европа е причинено от външни фактори, а не от структурата на организацията на европейския газов пазар. Това заяви Елена Бурмистрова, зам.-председател на Управителния съвет на "Газпром" и генерален директор на "Газпром експорт", в интервю за корпоративното списание на "Газпром", предава ТАСС.

Бурминстрова припомни, че миналата зима заради студената зима и продължителната студена пролет е изтеглен рекорден обем газ (66 млрд. куб. м) от европейските подземни газохранилища, а периодът на впръскване на газ този сезон започна три седмици по-късно от обичайното.

"Към средата на септември изоставането в подаването на газ в Европа надхвърли 22 милиарда кубически метра. Експерти в Европа и Азия казват, че това изоставане не може да бъде компенсирана. Тази ситуация със сигурност ще стимулира търсенето и ще се отрази на цените", посочи тя.

Говорейки за покачването на борсовите котировки за газ в Европа, Бурмистрова отбеляза, че това е резултат от влиянието на външни фактори, а не от модела на организация на газовия пазар.

"Сред тези фактори са общите колебания в пазарната ситуация и неравномерността на възстановяването му в отделните страни, както и потокът на големи обеми втечнен природен газ (ВПГ) към азиатския пазар. В момента терминалите за получаване на ВПГ в Европа, според Gas Infrastructure Europe, са заредени на около половината от капацитета си. Освен това важна роля изигра волатилността на глобалната търговия с втечнен природен газ, която трябваше да бъде неутрализирана от европейските обекти", обясни мениджърът.

В същото време Бурмистрова добави, че по-рано надежден начин за минимизиране на ценовите колебания на пазара са били договорите с петрол и многомесечното осредняване, което е дало възможност да се "заглушават" някои от външните колебания.

"Въпреки това, сегашната архитектура на пазара до голяма степен се основава на котировките на ликвидни търговски зали. И в нашето портфолио делът на договорите, привързани към спот цените и форуърд котировките на европейските търговски етажи, също се е увеличил значително през последните години", каза тя. 

В същото време "Газпром" разширява използването на индексиране на цените за по-стабилни форуърдни продукти, за да гарантира предвидимост на паричния поток, посочи тя. "Това са продукти с по-дълги времеви бази, като тримесечия и години", обясни Бурмистрова.

Кризата в европейската газова индустрия ескалира тази есен, след като спот цените на газа започнаха да се покачват, надхвърляйки 1000 долара за хиляда кубически метра и почти достигна 2000 долара за хиляда кубически метра на фона на ниската заетост на газохранилищата. Според наблюдатели кризата е предизвикана от комплекс от фактори. Едно от тях е експлозивното нарастване на търсенето на газ в Азия, което предизвика повишаване на котировките на азиатския пазар, както и изтичане на доставки от европейското направление. Ситуацията се влошава от факта, че делът на вятърната енергия в Европа намалява. Основната причина за високата променливост на пазара на газ обаче беше ниската заетост на съоръженията за съхранение на газ. Към средата на октомври европейските подземни газови хранилища са пълни със 71% от обема на газ, набран от тях през миналия сезон. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Осем от ЕС искат отлагане на Евро7, сред тях и България
Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Русия призова България да не предава на Украйна ракети за С-300
Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев подадоха сигнал до Сарафов за собствеността на руската църква
CNBC: Украйна се опитва да спре разпространението на умората от войната сред съюзниците
От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
БСП е с номер 1 в бюлетината за местния вот, ГЕРБ - №7, ПП-ДБ ще е с 66
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета