"Инерком" поиска от КЗК нова оценка по сделката за ЧЕЗ

Инерком поиска от КЗК нова оценка по сделката за ЧЕЗ

"Инерком" поиска от КЗК нова оценка по сделката за ЧЕЗ

Кандидат-купувачът на активите на ЧЕЗ в България - "Инерком България", уведоми днес официално КЗК, че се е освободила от бизнеса си с фотоволтаици, което бе сред основните мотиви на антимонополният орган да забрани сделката. В средата на юли т.г. КЗК излезе със становище, че придобиването на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България, доставчик и търговец на ток, както и две слънчеви централи може да доведе до увеличаване на господстващото положение и злоупотреба с цени, тъй като кандидат-купувачът в лицето на фирмата на Гинка Върбакова вече притежава 6 фотоволтаични парка. 

И ЧЕЗ, и "Инерком" обжалваха решението на КЗК пред Върховния административен съд, който обаче насрочи делото за разглеждане по същество през май 2019 година, което е далеч след определения от купувача срок да плати 340 млн.евро по сделката до края на ноември 2018 година. Въпреки това, "Инерком България" предприема стъпки по освобождаване от фотоволтаичните централи и днес, на практика подава ново уведомление с искане до КЗК за оценка на концентрацията. "След значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, днес, 21 септември 2018 година, „Инерком България“ ЕАД, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК.", се казва в съобщение на компанията до медиите.

В него се посочва още, че в групата на Инерком е извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й.

От компанията поясняват също така, че планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ“ а.с. и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ БиВи от една страна, като Продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като Купувач.

"Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация.", подчертават накрая от "Инерком". По закон, КЗК трябва да се произнесе в тридневен срок дали ще образува ново производство за оценка на концентрацията.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ