КЕВР: Над 40% от фирмите получават високи сметки за ток, защото не са избрали доставчик

КЕВР: Над 40% от фирмите получават високи сметки за ток, защото не са избрали доставчик

КЕВР: Над 40% от фирмите получават високи сметки за ток, защото не са избрали доставчик

Над 40% от малките фирми не са спазили срока за избор на доставчик на електроенергия. Така те са отишли автоматично при доставчик на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара.

Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на съвместна пресконференция с енергийния министър Андрей Желязков.

От 1 юли на свободния пазар като крайни клиенти са излезли около 624 000 фирми, каза Живков. Към този момент, на доставчик от последна инстанция са 256 000 или 41% от тях. 

Офертите на търговците на ток могат да се сравняват на специалната платформа, разработена от КЕВР - тук. 

"КЕВР ще предприеме мерки, за да облекчи финансово тези малки и средни потребители. Затова днес приехме проект за изменение на определяне на цена на електроенергията на доставчик от последна инстанция чрез промяна на формулата на изчисление", каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Така фирмите ще спестят между 15 и 30 лева на мегаватчас, подчерта той. Тази мярка е с временен характер, предложението е да бъде прилагана в продължение на 3 месеца.

"Защо не за по-голям период? По начало европейското законодателство предвижда цената на електоенергията на доставчик от последна инстанция да бъде най-висока, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите, тоест, те да бъдат на доставчик на последна инстанция за не повече от един-два месеца". В България срокът за избор на доставчик на електроенергия е бил 9 месеца. Дори когато цените са бяха поносими, това не е мотивирало българските потребители да изберат доставчик, заяви доц. Иванов.

"Правителството ще предприеме пакет от мерки за компенсиране на високите цени на електроенергията, които в последно време изненадват не само нас, а и цяла Европа", заяви енергийният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ