КЕВР одобри поскъпване на газа с 36%. Цената вече е 3,5 пъти по-висока от началото на 2021 г.

КЕВР одобри поскъпване на газа с 36%. Цената вече е 3,5 пъти по-висока от началото на 2021 г.

КЕВР одобри поскъпване на газа с 36%. Цената вече е 3,5 пъти по-висока от началото на 2021 г.

Само седмица след като шефът на КЕВР Иван Иванов публично тържествено обеща, че ток и парно няма да поскъпват до края на годината у нас, енергийният регулатор утвърди днес нова, много по-висока от първоначалните разчети цена за синьото гориво през октомври. Повишението е с цели 36%, с което цената на синьото гориво през този месец ще бъде 94,54 лв. на мегаватчас, при 69 лв. на мегаватчас през септември.

Увеличение с 36% поиска и „Булгаргаз“ малко по-рано днес. По-рано, преди 20 септември от „Булгаргаз“ бяха дали прогнозни цени с ръст на стойността на газа от 16% за месеца, но вчера изпълнителният директор на компанията Николай Павлов обяви, че прогнозата е изгубила стойност, тъй като междувременно на международните пазари цената се е повишила повече. Действително миналата седмица цената на газа на най-голямата европейска борса за газ за първи път премина кота 1000 долара на куб. м. Основната причина са намалените доставки от страна на Газпром към Европа.

От началото на годината има сериозно повишаване на стойността на газа – през януари цената му бе 27 лв. намегаватчас, което прави 3,5 пъти увеличение от миналата зима досега.

Предстои да видим как ще се отрази новата рекордно висока цена на газа на крайните сметки за промишлеността и битовите потребители на фона на обещанието от миналата седмица от страна на председателя на КЕВР.

Ток и парно няма да поскъпват в следващите 3 месеца

Задържането на цената на парното обаче може да означава, че Топлофикация София например, която е най-големият потребител на газ у нас, ще продължи да трупа огромни задължения към „Булгаргаз“.  Парното вече дължи близо 1 млрд. лв. за неплатени доставки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ