МАЕ намали прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в световен мащаб тази година

МАЕ намали прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в световен мащаб тази година

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за търсенето на петрол тази година със 100 хиляди барела на ден (b/d) и очаква търсенето на петрол да се увеличи с 1,8 милиона барела на ден през 2022 г. до 99,4 милиона барела на ден. Това става ясно от майския доклад на МАЕ. Оценката е понижена поради "по-сдържаното" икономическо развитие и покачването на цените, предава ТАСС

В същото време глобалните петролни запаси намаляват в продължение на 15 последователни месеца. През март 2022 г. те бяха с 1,2 милиарда барела по-малко в сравнение с юни 2020 г. (спадна с 45 милиона барела за месец).

През март запасите на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нараснаха с 3 милиона барела до 2,626 милиарда барела благодарение на продажбата на петрол от държавните резерви на тези страни, но все още остават с 299 милиона барела под средно за пет години. 

Ръстът на добива на петрол от страните от Близкия изток от ОПЕК+ и САЩ ще може да защити световния пазар от недостиг на фона на проблеми с доставките от Русия, се посочва в доклада на МАЕ. Продължителното нарастване на производството на петрол от страните от ОПЕК+ в Близкия изток и Съединените щати, заедно със забавянето на растежа на търсенето, ще могат да компенсират недостига на фона на прекъсвания на доставките от Русия, пише още в доклада. 

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ