Петролът поскъпна след предупреждението на МАЕ за шок в световното предлагане

Петролът поскъпна след предупреждението на МАЕ за шок в световното предлагане

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, след като Международната агенция по енергията (МАЕ) заяви, че пазарите могат да загубят три милиона барела руски петрол на ден от месец април, предаде Ройтерс.

Загубата на доставки ще бъде много по-голяма от очаквания спад в търсенето с един милион барела на ден, предизвикан от по-високите цени на горивата, посочват от организацията.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поскъпна с 2,27 долара, или 2,32%, до 100,3 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,89 долара, или 1,99% до 96,93 долара за барел. И двата сорта завършиха предходната сесия със спад на фона на неочаквания ръст на запасите от суров петрол на САЩ и сигналите за напредък в мирните преговори между Русия и Украйна.

Цените се понижиха предишната сесия заради данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ, според които запасите от петрол в страната нараснали с 4,3 милиона барела през седмицата до 11 март, достигайки 415,9 милиона барела. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 1,4 млн. барела.

„Въпросите за това колко големи ще бъдат колебанията при руския петрол и несигурността около търсенето ще продължат да държат енергийните пазари под напрежение“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор за OANDA.

Петролният пазар до голяма степен пренебрегна решението на Федералния резерв на САЩ в сряда да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта до диапазон 0,25-050 процента, тъй като този ход беше очакван от дълго време.

Пазарните настроения също бяха донякъде подкрепени от обещанието на Китай да въведе политики за стимулиране на финансовите пазари и икономическия растеж, докато спадът на новите случаи на COVID-19 в в страната подсили надеждите, че властите могат да премахнат забраните за пътуване и да позволят на фабриките да възобновят производството в градовете, който са под блокада.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки