Петролът започва седмицата с ръст на цените

Петролът започва седмицата с ръст на цените

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник заради опасенията за прекъсване на доставките на фона на нарастващото геополитическо напрежение в Източна Европа и Близкия Изток, което може да

Към 8:55 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,61 долара, или 0,69%, до 88,50 долара за барел, след като в петък изтри 0,6% от стойността си. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,56 долара, или 0,66%, до 85,70 долара за барел, следвайки спад от 0,5% в последната сесия.

В петък и двата еталона записаха пети пореден седмичен ръст, напредвайки за седмицата с около 2%. От началото на годината цените на петрола са нараснали с около 10%.

„Инвеститорите залагат на удължаване на бичия пазар заради геополитическия риск между Русия и Украйна, както и в Близкия изток, докато ОПЕК+ продължава да не изпълнява пълната си квота за доставките“, коментира Казухико Сайто, главен анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

„Очакването за по-високо търсене на гориво за отопление заради студеното време в САЩ също оказва натиск“, добави той.

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи късно в неделя, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски войски на територията на страните от НАТО в Източна Европа и Балтийските страни.

В Близкия изток министерството на отбраната на Обединените арабски емирства заяви, че е унищожило две балистични ракети на йеменските бунтовници хути, изпратени към страната. Няма данни за жертви.

Групата ОПЕК +, която обединява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) с Русия и други производители, се бори да постигне целта си за месечно увеличение на производството от 400 000 барела на ден.

„Очакванията, че членовете на ОПЕК+ като Саудитска Арабия и Русия вероятно ще запазят настоящата политика на постепенно увеличаване на производството, за да поддържат цените на петрола Брент между 85 и 90 долара за барел, осигуряват подкрепа за целия пазар“, каза Тецу Емори, главен изпълнителен директор на Emori Fund Management Inc.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ