Преходът към чиста енергия ще сложи край на финансовите потоци към Кремъл

Преходът към чиста енергия ще сложи край на финансовите потоци към Кремъл

Първоначалният отговор на американските и европейските лидери на енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, привлече вниманието на медиите, макар и по погрешни причини. Обещанието на Съединените щати да предостави повече втечнен природен газ (LNG), за да освободи ЕС от зависимостта от руските изкопаеми горива, предизвика обществен интерес на фона на все по-страшните предупреждения за изменението на климата. Щеше да е трагедия, ако този ход бе единственият резултат и развитите нации отстъпят от своите ангажименти за климата. Това пишат за POLITICO Джон Подеста, основател на Центъра за американски прогрес , бивш началник на кабинета на президента Клинтън и съветник на президента Обама, и Юлиан Попов, стипендиант на Европейската климатична фондация и бивш министър на околната среда на България.

Макар че медийното внимание бе насочено върху плановете на ЕС за преминаване към втечнен природен газ, споразумението, за щастие, включваше и създаването на съвместна „работна група за енергийна сигурност“ с мандат, който надхвърля търговията с газ. И тази работна група би могла да помогне за постигане на енергийна сигурност, но само ако бъде координирана ефективно.

Глобалното свиване на търсенето и използването на изкопаемите горива, което започна месеци преди незаконната инвазия на Русия в Украйна, сега се ускори, принуждавайки западните лидери да търсят решения. Зависимостта на Европа от руското гориво върза ръцете на европейските лидери и насърчи нахлуването на Путин в Украйна. Новото трансатлантическо споразумение има за цел да скъса тези енергийни връзки.

ЕС е внесъл около 22 млрд. куб. м втечнен природен газ от САЩ и 15 млрд. куб. м от Русия миналата година, блокът сега си е поставил цел за доставки от 50 млрд. куб. м годишно до 2030 г. от Съединените щати. Двете договарящи се страни заявиха, че ще опитат да ограничат интензивността на парниковите газове на „цялата нова инфраструктура за втечнен природен газ“.

Въпреки че тази непосредствена необходимост на ЕС и САЩ да увеличат максимално сегашния капацитет за втечнен природен газ за осигуряване на енергийни доставки е разбираема — особено в светлината на решението на Русия да спре газта за Полша и България и новите петролни санкции, които ЕС се готви да наложи — важно е да се отбележи, че никаква нова инфраструктура или дългосрочни договори всъщност не са гарантирани . Напротив, добавянето на капацитет за втечнен природен газ – включително изграждането на терминали в Европа – носи значителен риск от отрицателни обвързващи последици, които надвишават ползите от него.

На първо място, изграждането на поддържащата инфраструктура, необходима за увеличаване на диверсифицираните доставки на втечнен природен газ за ЕС, ще отнеме години. Освен това няма да отговори на непосредствената необходимост от намаляване на руските доставки и да спре скока на цените на изкопаемите горива.

Освен това Русия бързо увеличава капацитета си за износ на втечнен природен газ и ще може да продава на Европа по-евтин газ от САЩ или други доставчици, като същевременно се възползва от предложените нови съоръжения. Така допълнителни съоръжения на ЕС в крайна сметка ще подкрепят амбициозната програма на Русия за разширен износ на LNG, като същевременно подкопават целите на Европа за сигурност.

И накрая, новата инфраструктура много добре да заключи ЕС и САЩ в използването на газ за години напред, отслабвайки всяка способност за постигане на целите за климата, поети в Париж и укрепени в Глазгоу – точно както новите доклади предупреждават, че само незабавните действия до 2030 г. могат да ограничат повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий.

Вместо това, основната цел на работната група за намаляване на търсенето на гориво и ускоряване на внедряването на възобновяема енергия може да бъде създаването на стратегия за енергийната ефективност и възобновяема енергия, която ще сложи веднъж завинаги край на енергийната зависимост и финансовите потоци към Русия.

За да стане постижима тази цел е необходимо да се започне с трудната задача за намаляване на потреблението на енергия в Европа и САЩ. По-бързото обновяване и модернизация на сгради, включващи интелигентно управление на топлината, изолация на покрива и термопомпи, са конкретни първи стъпки, които могат да предложат значителни икономически и социални ползи, тъй като правителствата стимулират бизнес дейността след пандемия и предоставят облекчение за потребителите, изправени пред нарастващите разходи за отопление, гориво и храна . Възобновяемият зелен водород и зеленият амоняк също биха могли да ускорят процеса, изпращайки силен политически и пазарен сигнал и към останалия свят.

Работната група трябва също така да подкрепя по-силно сътрудничество между САЩ и ЕС в научноизследователската и развойна дейност, за да се намали цената на възобновяемия водород и да се ускори притока на капитал в проекти за чиста енергия, включително офшорна вятърна енергия.

И накрая, работната група трябва да се ангажира в съвместни усилия за намаляване на търсенето на нефт и газ в други части на света. Това е от решаващо значение за предотвратяване на бъдещи скокове на цените, поддържане на международната търговия с торове и осигуряване на достъпна храна по целия свят и избягване на преместването на руски изкопаеми горива в други части на света, прехвърляне на рискове за сигурността - и емисии - в други региони.

Такъв пакет ще задвижи международната програма за чиста енергия, допълнително ще изолира Русия, като маргинализира нейната индустрия за изкопаеми горива и ще попречи на Кремъл да замени европейския пазар с други.

Войната на Путин в Украйна съгласува трансатлантическите цели за климата и сигурността, както никога досега. Но търсенето на краткосрочни отговори на кризата с горивото трябва да поддържа постоянен фокус върху дългосрочното средство за защита: превръщането на прехода към чиста енергия в реалност - и то точно сега.

В противен случай ЕС и САЩ рискуват да лекуват симптомите и да пропуснат първопричината за кризата.

 

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ