Пуснаха втората тръба на транзитния газопровод за Турция

Пуснаха втората тръба на транзитния газопровод за Турция

Пуснаха втората тръба на транзитния газопровод за Турция

Премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез прерязаха лентата и пуснаха новоизградения транзитен газопровод между България и в участъкът от Лозенец до Недялско, дълъг 20 км. Това бе неизградената част от втората тръба на транзитния газопровод за Турция. "16 млрд кубически метра газ на година могат да тръгнат в двете посоки", каза премиерът Борисов. Участъкът е построен предсрочно от "Главболгарстрой". Държавата ни е готова да транзитира газ по втората тръба от Турски поток към Европа, заяви още премиерът.

"Честито!", каза на български на свой ред турският енергиен министър и декларира, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България, към Турция, но вече може да транзитира и фино гориво от Турция към Европа. Министър Дьонмез сподели още, че присъства на церемонията по рична заръка на Ердоган, който днес представя програмата си за управление, но му е сазал да тръгва за България, тъй като проектът е много важен. А Борисов припомни как преди няколко години Путин и Ердоган, след спирането на проекта Южен поток, са прогнозирали, че България "ще загуби всичко", но "тихо и с умерена дипломация помогнахме на Турция, в резултат на което отношенията днес са съвсем други и турският президент е обещал на българския премиер, че през България ще минава всичко, с изключение на мигрантите. 

„Благодарение на новоизградената газопроводна отсечка в участъка Лозенец-Недялско се осигурява възможност за пренос на допълнителни количества природен газ по транзитния газопровод“, заяви по време на церемонията по откриването на газопровода енергийният министър Теменужка Петкова. С изграждането на отсечката се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. С въвеждането на обекта в експлоатация общият нов годишен капацитет на природен газ в посока Турция достига 1.7 млрд. куб. м. Изграденият лупинг е техническа предпоставка за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ – както от България за Турция, така и от Турция към страната ни. Министър Петкова припомни, че проектът е определен за проект от общ интерес за ЕС, което илюстрира неговата значимост за газовите доставки не само за нашата страна, но и за целия регион.

Пред участниците в церемонията изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов подчерта, че компанията ще продължи да работи усърдно за модернизиране на газопреносната мрежа в страната, което е основна предпоставка за реализация на газовия хъб Балкан.

Компресорна станция „Лозенец“ разполага с девет газотурбинни компресорни агрегата. В рамките на първия етап от проекта за модернизация на компресорните станции на българска територия бяха подменени два агрегата в Лозенец. „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви обществена поръчка за избор на изпълнител и на втория етап от обновяването на тези мощности. Предвижда се подмяна на още два агрегата на компресорна станция „Лозенец“. Реализацията на проекта цели гарантиране капацитета за пренос на природен газ към Турция, Гърция и Македония. Модернизацията на компресорните станции у нас ще повиши сигурността на доставките на природен газ и ще осигури техническа възможност за техния пренос към Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ