Ще видим ли вълна от фалити в петролния бизнес?

Ще видим ли вълна от фалити в петролния бизнес?

Ще видим ли вълна от фалити в петролния бизнес?

Нефтени и газови компании, които са натрупали значителни дългове, може да банкрутират заради епидемията от коронавируса и последствията от мерките, предприети срещу нея, предупреди Спенсър Кътър, кредитен анализатор в Bloomberg Intelligence.

COVID-19 хвърля все по-тъмна сянка върху нефтената индустрия. Цените на петрола се потопиха в отговор на намаляването на търсенето, причинено от отмяна на полети, затварянето на фабрики и забавянето на пътническия трафик. Цената на природния газ стои близо до четиригодишно дъно.

Сривът на стоките пък ще засили финансовия стрес, пред който са изправени нефтените и газовите компании, които са натрупали дълг, за да се възползват от шистовия бум.

Енергийните акции, които са най-големите губещи през последното десетилетие, са направо смазани. Акциите на нефтените гиганти ExxonMobil (XOM) и Chevron (CVX) са претърпяли спад от 20% само през тази година.

"Влошава се и без това лошата ситуация", каза Кътър, цитирана от CNN.

Проблемът е по-сериозен за независимите компании за проучване и производство. Marathon Oil (MRO), Devon Energy (DVN) и Noble Energy (NBL) например претърпяха спадове от една трета от пазарните си стойности през тази година.

Сътресението отвори дълбоки пробойни на пазара на нежеланите облигации. Тревожно е, че разликата между енергийния дълг с висока доходност и свръхбезопасните държавни облигации стигна до невиждани от 2016 г. нива, когато цените на петрола се сринаха до 26 долара за барел. 

Около една трета от нежеланите облигации във високия доход на енергийния индекс на Bloomberg / Barclays се търгуват на затруднено ниво (приблизително 10 процентни пункта над референтните ценни книжа в сравнение само с един процент за компании със силни кредитни рейтинги). Това включва облигациите на компании, включително Chesapeake Energy (CHK), Whiting Petroleum (WLL), California Resources (CRC) и Range Resources (RRC), пояснява Кътър.

На тези нива производителите на петрол и газ с висока възвращаемост ефективно се изваждат от пазара на нежелани облигации. За да съберат пари в брой, те ще трябва да намалят разходите, да продадат активи, да приемат рестриктивни условия за заеми или да потърсят финансова спасителна линия чрез сливане. Някои отрязани от дълга петролни компании изобщо няма да оцелеят, прогнозира още експертът

"Можем да видим вълна от фалити", заяви Кътър.

Компаниите за проучване и производство в Северна Америка имат приблизително 86 милиарда долара дълг с падеж до 2024 г., според Moody's Investors Services. Повече от половината от тези падежи, 62%, са в нежелани облигации. 

Коронавирусната криза добавя към обречеността и мрака в петролната индустрия. Секторът е затънал от години заради свръхпроизводство, което поддържаше цените, но предизвика периодични сривове на акциите. И инвеститорите, изнервени от изменението на климата, все повече се отклоняват от изкопаемите горива в полза на слънчевата, вятърната и другите чисти енергийни решения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ