Shell прогнозира загуби от 4 до 5 млрд. долара заради изтеглянето си от Русия

Shell прогнозира загуби от 4 до 5 млрд. долара заради изтеглянето си от Русия

Петролният гигант Shell обяви, че прекратяването на дейностите в Русия ще доведе до  обезценяване на активи и разходи в размер на 4 до 5 млрд. долара през първото тримесечие на годината, предаде Си Ен Би Си.

Съобщението на Shell е първият знак за потенциалното големите западни петролни компании от изтеглянето им от Русия.

„За резултатите от първото тримесечие на 2022 г. въздействието след облагане с данъци от обезценяване на дълготрайни активи и допълнителни такси (напр. отписвания на вземания, очаквани кредитни загуби и обременителни договори), свързани с дейностите в Русия, се очаква да бъде от 4 до 5 долара милиарда“, посочват от Shell в изявление.

Допълнителни подробности за въздействието на случващото се в Украйна ще бъдат изложени в отчета за печалбите на Shell за първото тримесечие, който ще бъде представен на 5 май, съобщиха от компанията.

Shell беше принудена да се извини на 8 март за закупуването на пратка руски петрол с големи отстъпки две седмици след началото на инвазията на Русия в Украйна. Впоследствие компанията обяви, че се оттегля от участието си в петролни и газови проекти в Русi[.

Компанията заяви, че повече няма да купува руски суров петрол и ще затвори своите бензиностанции, както и че ще прекрати дейностите по снабдяване на авиацията с гориво и лубриканти в страната.

По-рано компанията обеща и да напусне съвместните предприятия с руския газов гигант „Газпром“ и свързани с него фирми.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ