Shell утрои печалбата си

Shell утрои печалбата си

Shell утрои печалбата си

Енергийният гигант Shell отчете най-високите си печалба за тримесечие досега. Финансовият резултат се дължи на скока на цените на петрола и газа, които се покачват по целия свят, съобщи BBC News.

Shell отчита 9,13 млрд. долара печалба до края на март спрямо 3,2 млрд. долара за същия период на миналата година.  

Изтеглянето от руския нефт и газ, заради войната в Украйна, е струвало на компанията 3,9 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Беурден призна, че геополитическата криза е причинила значителни смущения в глобалните енергийни пазари. „Въздействието на тази несигурност и по-високите разходи, които идват с нея, се усещат наблизо и далеч. Ние се ангажираме с правителствата да се справим с последиците от тези предизвикателства и да предоставим подкрепа и решения, където и както можем“, заяви той

Ден по-рано British Petroleum също отчете двойно покачване на печалбата си за първото тримесечие на годината. Енергийният гигант отчете основна печалба от 6,2 млрд. долара спрямо 2,6 млрд.  долара за същия период на миналата година.

Конкурентите им френската TotalEnergies и норвежката Equinor също съобщават за рязко нарастване на основните печалби. Все повече се надигат гласовете за налагане на данък върху допълнителните печалби на енергийните компании.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ