Зеленият план на Кения за чиста енергия

Зеленият план на Кения за чиста енергия

Зеленият план на Кения за чиста енергия

Кения, смятана за люлката на човешкия живот  тръгва смело към общата глобална цел за въглеродна неутралност. Страната в Източна Африка ще разчита на подпочвените води за чиста енергия. След откриването на голям брой вулканични зони, богати на геотермални източници, страната възнамерява да удвои обема на производството на електроенергия през следващото десетилетие, използвайки технологии, безопасни за въздуха и околната среда, пише Bloomberg. Експериментален проект е в основата на амбициите и куража за предстоящата трансформация в африканската държава.

Кенийската електрическа централа Олкария съществува и работи от около 40 години. Агрегатите са разположени в Националния парк Hell's Gate в безплодна вулканична зона, наситена със серни газове. Особеното при нея е, че разчита на пара от дълбините на земята за производство на електроенергия. Авангардният за времето си проект  дълго време е бил смятан за експериментален, а страната е разчитала на традиционните петролни и топлинни инсталации. Към 2021 г. Олкария обаче започва да генерира количеството електроенергия, което е достатъчно за нуждите на 500 хиляди домове в Кения. Ребека Миано, главен изпълнителен директор на KenGen, казва, че използването на геотермални източници ще бъде най-важната стратегия за държавата през следващото десетилетие, заедно с възобновяемите източници.

Кения получава почти половината от електроенергията си от геотермални електроцентрали -  повече от която и да е друга държава в света - и планира да увеличи този дял до 60 процента до 2030 г., според американската рейтингова агенция Fitch Solutions. Регионът, в който се намира държавата, се простира от двете страни на Голямата рифтова долина,  а в центъра е връх Килиманджаро, където се срещат десетки горещи извори. Анализаторът на Fitch Solutions Дерик Бот подчертава, че геотермалната енергия ще осигури на страната чисто, непрекъснато електричество, което други възобновяеми енергийни източници не могат да гарантират.

Дълго време обаче най-голямото препяствие за развитието на геотермални инсталации в Кения са били високите разходи. За да компенсира загубите на енергийните гиганти, правителството създава през 2008 г. държавната компания Geothermal Development Co (GDC), която поема инвестиционните рискове, свързани с технологията за добив на пара. До 2021 г. GDC е събрала 746 милиона долара за разработване на полета на 100 километра от Олкария, където три независими компании планират да пуснат геотермални електроцентрали през 2023 година.

Използването на подземните води като устойчив енергиен източник набира популярност и в Европа. Великобритания развива производството на топлина от изоставени въглищни мини, които се превърнаха в "басейни" с геотермална течност, посочва Bloomberg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ