Прогнозите за петролните цени може да се окажат твърде оптимистични

Прогнозите за петролните цени може да се окажат твърде оптимистични

Прогнозите за петролните цени може да се окажат твърде оптимистични

Инвеститорите имат големи очаквания за глобалното възстановяване на търсенето на петрол на фона на силния икономически подем на САЩ. Енергийният анализатор Вандана обаче смята, че тези прогнози може да са „твърде оптимистични“, пише CNBC.

„Възстановяването на САЩ и започналото през април и май премахване на ограниченията срещу разпространението на COVID-19 изненада пазарите. Това насочи очакванията към един по-различен, по-оптимистичен път“, коментира Хари, която е основател и главен изпълнителен директор на Vanda Insights.

Mнoжecтвo щaти в CAЩ пpeмaxнaxa oгpaничeниятa срещу коронавируса, като в страната донякъде се върна и чувството за нормалност. „Макроикономическите индикатори на САЩ, както и тези за мобилността, избухват“, коментира тя.

По думите на Хари петролния пазар използва САЩ като модел за това какво ще се случи и в останалата част на света. „Може да е твърде оптимистично, но това е начинът, по който пазарът гледа на нещата“, каза тя.

По-богатите страни са лидери във ваксинацията и съответно в отварянето на икономиката, докато броят на заразените с COVID-19 в продължава да расте по-бедните страни, които е малко вероятно да последват пътя на възстановяване на САЩ.

Ценови прогнози

Хари казва, че гледа „конструктивно“ на посоката, в която вървят цените на петрола, но подчертава, че не споделя оптимизма на „биковете“, които очакват петролът да поскъпне до 80 долара за барел през 2021 г. и дори до 100 долара за барел през 2022 г.

Тя очаква цените да се задържат на настоящите си нива – в диапазона между 70 и 75 долара, поне през летния сезон.

От началото на годината сортът Брент е поскъпнал с 45%, докато Nymex е напреднал с 55%.

Хари обаче посочва, че съществуват и рискове от спад на цените.

„Все още има много несигурност относно, вариантите и начина, по които страните ще се справят с него“, коментира тя.

Според нея по-голямата част от света няма да е близо до масов имунитет през втората половина на 2021 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ