Българите на челно място в ЕС по използване на интернет за телефонни разговори

Българите на челно място в ЕС по използване на интернет за телефонни разговори

Българите са на челна позиция в ЕС по използването на интернет за телефонни разговори или видеоразговори чрез Viber, Skype или FaceTime, според данни от анализ на Евростат за ползването на глобалната мрежа от европейците за лични цели през 2016 г.

Близо 80 процента от сънародниците ни са използвали телефоните си за разговори или видеочатове през интернет. След нас са кипърците и литовците, където по 70 на сто от тях са ползвали такива услуги.

България е и в челната петица и по използването на интернет за участие в социалните мрежи - 76%. По-активни в този тип комуникация са Унгария, Малта, Белгия и Дания, където услугата се е ползвала от около 80 на сто от хората в тези страни.

Около 70 на сто от сънародниците ни разчитат на глобалната мрежа за изпращане или получаване на съобщения чрез електронна поща. Толкова е и процентът на българите, които четат новини и статии онлайн в електронни издания на вестници и списания.

Все още в доста плахи граници е процентът на хората у нас - около 20%, които са използвали  глобалната мрежа при организиране на екскурзии, при настаняване в хотели или туристически пътувания. За сравнение, 75 на сто от жителите на Люксембург организират почивките и пътуванията си по този начин.

Доста резервирани са били българите при интернет-услугата "телефонно банкиране" - едва 7 на сто от сънародниците ни са се доверили на подобни услуги на глобалната мрежа, докато в Дания, Холандия, Финландия и Естония - над 90 на сто от потребителите са извършвали банкови разплащания чрез Интернет.

Едва 4% са сънародниците ни, използвали онлайн платежни инструменти като ePay или PayPal за плащане на стоки или услуги, поръчани по Интернет.

Едва около 5 процента от сънародниците ни са ползвали интернет и при записване на час при практикуващ лекар, чрез уебсайт на болница, здравен център или друго медицинско заведение, както и при създаване на собствен уебсайт или блог в глобалната мрежа.

По данни на родната статистика около 64 на сто от българските домакинства са имали достъп до глобалната мрежа, докато 60 процента от тях са ползвали редовно всеки ден услугите на интернет през 2016 г. Най-много и редовно са ползвали интернет висшистите у нас - 87 процента, както и лицата във възрастовата категория 16-24 г. - също 87 процента

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ