Четирима са кандидатите за председател на Европарламента

Четирима са кандидатите за председател на Европарламента

Роберта Мецола (ЕНП, Малта), Алис Бах Кунке (Зелени/ЕСА, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левицата, Испания) са четиримата кандидати за поста председател на Европейския парламент за втората половина на мандата 2019-2024 г. 

Заместник-председателят на парламента Педру Силва Перейра (С&Д, Португалия) обяви четирите имена в пленарна зала в понеделник вечерта, след като изтече срокът за първия кръг на гласуването, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент. До избора се стигна след кончината на председателят на ЕП Давид Сасоли, който почина този месец в болница в Италия. 

Четиримата кандидати за поста ще направят кратки презентации днес преди първия кръг на гласуване, а резултатът ще бъде обявен по обяд.

За да бъдат избрани, те трябва да спечелят абсолютно мнозинство от валидните гласове, подадени с тайно гласуване, т.е. 50% плюс един. Поради пандемията гласуването ще се проведе дистанционно.

Ако след три тура никой от кандидатите не е спечелил, двамата кандидати, получили най-много гласове на третия тур, ще преминат към четвърто и последно гласуване, на което ще бъде избран кандидатът получил най-много гласове.

Резултатът от евентуалния втори тур на гласуване ще бъде обявен на пленарното заседание в 14:00 ч. (българско време); в 16:30 ч. (българско време), ако има трети тур, и в 18:30 ч. (българско време), ако се наложи четвърти тур.