ЕЦБ остава в антикризисен режим и след края на 2020-та

ЕЦБ остава в антикризисен режим и след края на 2020-та

ЕЦБ остава в антикризисен режим и след края на 2020-та

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква да остане в антикризисен режим и след края на 2020 година, за да се бори с "безпрецедентното свиване" на икономиката на eврозоната, причинено от пандемията. Това заяви днес президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.
Икономическото забавяне, което е белязано и от силно влошаване на ситуацията на трудовите пазари, вероятно ще се задълбочи, преди да започне фазата на възстановяване, каза Лагард след заседанието на ЕЦБ за определяне на паричната политика.
Банката вече обмисля варианти за излизане от извънредните парични мерки, които въведе, за да смекчи удара от пандемията, но това "връщане към нормалното" няма да стане през идните месеци, посочва БТА.
Проучванията на ЕЦБ сочат възстановяване и подобряване на положението през 2021 година, така че банката силно се надява кризата да не стане постоянна, отбеляза Лагард. По-рано днес бяха огласени и нови прогнози на експертите на ЕЦБ, според които брутният вътрешен продукт на Еврозоната може да се свие с 5 до 1 процента тази година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ