ЕК даде зелена светлина за австрийския план за възстановяване

ЕК даде зелена светлина за австрийския план за възстановяване

ЕК даде зелена светлина за австрийския план за възстановяване

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи кратко посещение във Виена, в рамките на което обяви одобряването на австрийския план за възстановяване от пандемията, съобщава националният ежедневник Der Kurier. 

Съгласно думите й, 3,5 милиарда евро ще бъдат изплатени като част от плана за развитие на „Следващо поколение ЕС“. Очаква се първият транш от заделените средства да бъде изплатен през юли. Парите ще бъдат изразходвани за проекти за цифровизация и устойчивост.

„С плана „Следващо поколение Европа“ ЕС и Австрия може да гледат с увереност в бъдещето“, увери Фон дер Лайен.

С общ обем на инвестициите от 800 милиарда евро, планът за развитие е най-големият за икономическо стимулиране след плана на Маршал от 1948 г., пише Der Kurier, цитиран от Агенция „Фокус“. 

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС реагира по-бързо на пандемията, отколкото след световната икономическа криза през 2008 г. „Фискалният пакт беше направен по-гъвкав, за да осигури ликвидност в икономиката“, обясни председателят на ЕК. 

Австрия ще инвестира 58% от предвидените средства в устойчиви проекти – за чиста мобилност или екосоциална данъчна реформа. Фон дер Лайен също подчерта ролята на Австрия в трансграничните изследвания на водородната технология. С дял от 58% Австрия е „пионер в Европа“, когато става въпрос за „зелената сделка“, подчерта германският политик. 

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц благодари на Урсула фон дер Лайен, че като председател на Комисията на ЕС тя е на разположение по всяко време и за всяка държава-членка на ЕС в пандемията. „Това не може да се приеме за даденост“, категоричен бе Курц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ