ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

ЕК обмисля възможност да удължи ограниченията за износ на ваксини

Действащите ограничения за износ от ЕС на ваксини срещу COVID-19 изтичат в края на март и след това всичко е възможно, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали забраните ще останат в сила по-дълго.

Той потвърди, че споровете с производителя на ваксини AstraZeneca продължават. Говорителят не изключи възможността от дружеството да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

По неговите думи основната цел на ЕС остава осигуряването на достатъчно ваксини. Той потвърди, че служител на представителството на ЕК в Лондон е бил привикан в британското външно министерство по повод изявления на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БТА.

Говорителят отказа да коментира изявленията на Мишел, според когото Лондон проявява национализъм по отношение на ваксините с налагането на забрана за износ към ЕС. Неотдавна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен разговаря с британския премиер Борис Джонсън и получи уверение, че няма проблеми за доставките на ваксини за ЕС, добави той.

По неговите думи AstraZeneca не изпълнява договора с ЕК, в който е записано, че доставките ще се извършват от два завода в ЕС и два във Великобритания. Говорителят не отрече, че може да се очакват закъснения в доставките и от Janssen, чиято ваксина се очаква да получи европейско одобрение утре.

По-рано Европейската комисия съобщи, че е договорила до края на март доставка на допълнителни четири милиона дози ваксина от Pfizer.

Разпределението на дозите между държавите от ЕС ще се извършва по прилаганата и досега схема според броя на населението. Отбелязва се, че допълнителните количества ще бъдат доставени заради увеличените производствени възможности в ЕС.

Комисията отчита, че на места в ЕС са се развили мащабни огнища на зараза с ковид. Сред тези места са посочени Тирол (Австрия), Ница и Мозел (Франция,), Болцано (Италия), части от Бавария и Саксония (Германия).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ