ЕК ще финансира проект за бърз и точен тест за диагностика на COVID-19

ЕК ще финансира проект за бърз и точен тест за диагностика на COVID-19

ЕК ще финансира проект за бърз и точен тест за диагностика на COVID-19

Европейската комисия реши да финансира още един проект, като част от спешния си призив за навременни и необходими изследвания и иновации в борбата с коронавируса. Проектът, наречен HG nCoV19 тест, ще разработи и утвърди бърз молекулярно-диагностичен тест за новия коронавирус, съобщиха от Министерството на образованието и науката. 

"Здравните работници, намиращи се на първа линия, трябва да диагностицират коронавируса по-бързо и точно. Това намалява риска от по-нататъшно разпространение на вируса. Щастлива съм, че можем да добавим още един проект към финансираните от страна на ЕС усилия за разработване на бърза диагностика", отбелязва българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

Комисията откри спешна покана за подаване на проектни предложения през януари т.г. След първоначалната оценка, ЕК обяви своя подбор от 17 проекта на 6 март т.г. На 30 март 18-ото предложение е добавено към първоначалния списък, като първоначално оценката му е била спряна в очакване на предоставянето на допълнителна административна информация. Това увеличава с 1 милион евро общата сума на финансиране по тази покана, възлизайки на 48,5 милиона евро, както и общият брой изследователски екипи, участващи в 18-те проекта, на 140. Тези проекти целят да се разбере поведението на епидемията чрез епидемиология и моделиране, разработване на бърза диагностика, както с лечение и ваксини.

Допълнително ЕС е мобилизирал публично и частно финансиране до 90 милиона евро чрез Инициативата за иновативни лекарства и е предложил до 80 милиона евро финансова подкрепа на иновативната компания CureVac за забързване на процеса за разработване и производство на ваксина срещу коронавируса.

Подкрепата на Комисията за спешно необходимите изследвания и иновации е част от общия европейски отговор срещу избухването на коронавируса. Няколко проекта, финансирани от ЕС, вече допринасят за готовността и реакцията по отношение на епидемията, се посочва в съобщението. В него се отбелязва, че предизвикателството да се разработи ефективно лечение и ваксина срещу COVID-19 възможно най-скоро обедини усилията на научния свят.

"Свидетели сме на безпрецедентно споделяне на данни и информация за COVID-19 между държави, медицински екипи, учени и изследователи - на мобилизиране на световния научен и иноваторски потенциал. Българските учени, научноизследователски организации и иноватори също споделят своят опит и своята експертиза като част от международното сътрудничество за превенция, диагностика, лечение и справяне с последиците от коронавируса", се казва още в съобщението. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ