Екстремното време струва на Европа 500 милиарда евро за 40 години

Екстремното време струва на Европа 500 милиарда евро за 40 години

Екстремното време струва на Европа 500 милиарда евро за 40 години

Германия, Франция и Италия са най-засегнати от климатичните промени, сочат данните на Европейската агенция по околна среда

Тежките наводнения и други екстремни метеорологични условия струват на Европа около половин трилион евро за последните четири десетилетия. Германия, Франция и Италия са най-тежко засегнатите страни, сочи изследване на Европейската агенция по околна среда. Климатичните промени са причинили смъртта на 142 000 европейци в периода 1980-2020 г. Данните, огласени от Агенцията, не показват ясна тенденция за увеличаване на загубите вследствие на климатичната криза през десетилетията. Обяснението е, че икономическите въздействия обикновено са концентрирани в няколко големи събития – над 60% от загубите за икономиката са вследствие на едва 3% от метеорологичните явления през периода – и те могат да ударят навсякъде и да доведат до много различни резултати.

Един от водещите автори на изследването Уотър Ваньовил посочва, че не съществува ясен модел на най-екстремните събития. Макар те да са все още случайни, е важно населението и инфраструктурата да се адаптират към променящите се екстремни метеорологични условия, които вероятно ще стават по-чести и интензивни с повишаването на температурите. „Причината да не виждаме тенденция са предприетите действия срещу изменението на климата – все повече държави прилагат стратегии за адаптация, а не защото промяната не е реална“, посочва експертът. Според него страните трябва да се фокусират върху инвестиции за адаптация, тъй като напредъкът за превенция на последиците от кризата варира значително в Европа. „Дори ако достигнем нетни нулеви емисии преди 2050 г., ще е необходима адаптация, за да се ограничи въздействието“, изтъква един от авторите на доклада.

Обединеното кралство се отказа от членство в европейския орган за наблюдение на околната среда след Brexit, въпреки че други държави извън ЕС, като Норвегия и Швейцария, членуват в организацията. Наблюденията и се простират над 32 държави, пет от които са извън ЕС. Въпреки това данните за Великобритания присъстват в доклада. Загубите и за периода се изчисляват на 57 млрд. евро или по 1000 евро на глава от населението. Климатичните промени през последните години са причинили смъртта на 3500 поданици на кралица Елизабет Втора. Застраховани са около 70% от икономическите загуби, което е най-високата стойност спрямо изследваните страни.

Най-тежките икономически щети са причинени от „хидрологични“ събития – предимно наводнения, които представляват 44% от общите загуби, следвани от щети от „метеорологични“ събития – главно бури, причинили 39% от щетите на европейската икономика.

Докладът на Европейската агенция по околна среда дава и данни за икономическите загуби на  застрахователи и други търговски източници. Те варират от 450 млрд. до 540 млрд. евро, в зависимост от методиката на изчисление. Малко под една четвърт (23%) от щетите през цитирания период са били застраховани, въпреки че тези проценти варират значително за отделните страни, като Дания и Холандия са лидери по този показател, а последни са Литва и Румъния. Швейцария, Словения и Франция са имали най-високи загуби на глава от населението през периода, а най-високите щети по площ са регистрирани в Швейцария, Германия и Италия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ