ЕП подкрепи призива България и Румъния да бъдат приети в Шенген

ЕП подкрепи призива България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент прие доклад, в който настоява за пълното интегриране на България и Румъния в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Призивът бе приет с 505 гласа "за", 134 "против" и 54 въздържали се, се отчита в съобщение на ЕП.

Хърватия също е изпълнила изискванията, но евродепутатите са обезпокоени от съобщенията за нарушения на правата на човека по границите и се надяват страната да осигури адекватни нива на персонал, обучение на персонала и капацитет за наблюдение при граничните си операции. Евродепутатите приветстват създадения от Хърватия независим механизъм за мониторинг на действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

ЕП призовава още за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, прекъснато заради пандемията от ковид. Евродепутатите отчитат, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам незаконно. Според тях Европейската комисия трябва да започне процедури за нарушение. ЕП изразява безпокойство от сведенията за отблъскване на мигранти от страна на граничната служба "Фронтекс" по външните граници на Шенген.

Накрая, евродепутатите приветстват разработването на информационни системи (като Визовата информационна система и Системата за влизане/излизане) в областта на управлението на границите и визите и призовават тези проекти да бъдат завършени без забавяне. В перспектива Парламентът подчертава, че е необходима реформа на Кодекса на шенгенските граници, за да се преодолее настоящото състояние на пространството за пътуване без граници. Въпреки че граничният контрол остава прерогатив на държавите членки, нови предпазни механизми биха могли да гарантират оттеглянето на контрола, когато той вече не е пропорционален отговор.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ