ЕП призова за разследвания, ограничения и нови закони заради досиетата "Пандора"

ЕП призова за разследвания, ограничения и нови закони заради досиетата Пандора

ЕП призова за разследвания, ограничения и нови закони заради досиетата "Пандора"

Националните органи от ЕС да започнат задълбочено разследване на всички нарушения, разкрити в досиетата „Пандора“, засягащи техните юрисдикции, включително одити на всички посочени лица. Това призоваха със специално гласувана днес резолюция евродепутатите. Документът бе приет  с 578 гласа „за“, 28 гласа „против“ и 79 гласа „въздържал се".

Евродепутатите призоваха ЕК да направи преглед на разкритията и да анализира дали е необходимо допълнително законодателство или правни действия срещу някои държави членки. Европейската прокуратура също трябва да прецени дали разкритията заслужават конкретни разследвания.

В приетия днес документ евродепутатите изразяват съжаление, че политици от ЕС и бивши европейски ръководители също присъстват в досиетата "Пандора". Поименно са изброени чешкият премиер Андрей Бабиш, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, Вопке Хукстра, министър на финансите на Нидерландия, бившият британски премиер Тони Блеър и Джон Дали. Илхам Алиев, президент на Азербайджан, и Мило Джуканович, президент на Черна гора, също са пряко разкритикувани в резолюцията.

Повече информация за действителните собственици и прилагане на договорените правила

Европарламентът настоява държавите членки и ЕК да направят повече по отношение на идентифицирането и споделянето на информация относно действителните собственици, които в крайна сметка извличат печалби от фиктивни дружества. Евродепутатите посочват също, че много държави членки се забавят в прилагането на действащите правила за борба с изпирането на пари и избягването на данъци като препоръчват ЕК да предприеме мерки срещу тези изоставащи страни. От нея също така беше поискано да изготви предложения за регулиране на т.нар. „златни паспорти“ и схеми за пребиваване и да оцени до каква степен ефективно се идентифицират видни политически личности и се прилага задълбочена надлежна проверка.

Новите по-строги правила ще се окажат безполезни без правилно прилагане на вече въведените правила и без по-добро сътрудничество между националните органи в целия ЕС, се посочва в резолюцията, в която се призовава и за повече ресурси и добра воля в тази връзка. Самата Комисия следва да прецени дали националните звена за финансово разузнаване са достатъчно добре обезпечени с ресурси.

Черният списък на данъчните — неефективен инструмент

Резолюцията определя настоящия черен списък на ЕС на данъчните убежища като „неефективен инструмент“, който не е в състояние да улови някои от най-големите държави нарушители. Така например две трети от фиктивните дружества в досиетата „Пандора“ се намират в Британските Вирджински острови, които обаче все още не фигурират в черния списък на ЕС, се посочва още в резолюцията. Членовете на ЕП предлагат различни начини за засилване на критериите за включване в списъците, включително разширяване на обхвата на типичните за данъчните убежища практики и промяна в процедурата за вземане на решение за включване на юрисдикции в списъка. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ