ЕС няма нагласа да налага оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

ЕС няма нагласа да налага оръжейно ембарго на Саудитска Арабия

ЕС няма нагласата да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, но е възможно да бъдат въведени санкции срещу отделни саудитски граждани, отговорни за нарушаването на човешките права. Това е заявил министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от местни медии.

Засега Париж, Мадрид и Лондон нямат воля за налагане на ембарго, е уточнил Рейндерс след среща с британския си колега Джереми Хънт. Белгийският министър е пояснил, че санкции срещу отделни граждани заради нарушаването на човешките права се прилагат в случая с Иран, предава БТА.

Медиите отбелязват, че ЕП призова неотдавна за налагане на оръжейно ембарго срещу Рияд на равнище ЕС заради убийството на 2 октомври на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

По-рано федералният парламент на Белгия прие сходен призив, но се отчита, че решението е в ръцете на властите на регионално равнище. Саудитска Арабия е най-големият купувач на производството на военнопромишления комплекс на белгийската област Валония. Непосредствено след убийството на Хашоги валонските власти заявиха, че ще действат според решенията на ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ