ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с Ковид-19

ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с Ковид-19

ЕС увеличава до 37 млрд. евро средствата за борба с Ковид-19

Европейската комисия изрази днес готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на болестта Ковид-19. Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията.

Става дума за "спящи" пари, които държавите в ЕС са получили, но трябваше да върнат в бюджета, защото сроковете за използване бяха изтекли, обясни на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че тези средства следва незабавно да бъдат насочени в помощ на здравните системи, трудовия пазар и икономиката.

Държавите в ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходимо за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка, добави Фон дер Лайен. Тя настоя предприеманите мерки срещу епидемията да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. ЕК дава максимална гъвкавост на правителствата в спазването на правилата за бюджетите и държавната помощ, поясни Фон дер Лайен.

Предвижда се по инвестиционния план "Юнкер" да бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми за малките и средните дружества, информира БТА. Ще направим всичко необходимо в подкрепа на хората и икономиката, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен увери, че въпреки епидемията Европейският парламент и Съветът на ЕС ще успеят да предприемат съответните законодателни стъпки всички тези намерения да бъдат въведени.

Готови сме да подкрепим Италия с всичко необходимо, всички днес сме италианци, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи по границите би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни мерки. Едностранните мерки не са добро решение, коментира Фон дер Лайен. Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, ЕС може да устои на това предизвикателство, добави председателят на комисията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ