Евродепутатите ще изберат председател на ЕП в сряда

Евродепутатите ще изберат председател на ЕП в сряда

Новият председател на Европейския парламент ще бъде избран в сряда, съобщи днес пресслужбата на институцията.

Първото заседание на новоизбрания ЕП ще бъде ръководено от досегашния председател Антонио Таяни във вторник. До избирането на нов председател евродепутатите не могат да приемат решения, затова във вторник ще бъдат назначени само отговорници за насроченото в сряда гласуване. До вторник сутрин се очаква парламентарните групи да внасят предложенията си за нов председател, предаде БТА.

В сряда гласуването ще бъде тайно и с бюлетини. Всеки от кандидатите ще има по пет минути за изказване пред своите колеги. Изборът може да приключи с първия кръг на гласуване, ако някой от издигнатите получи над половината гласове. В противен случай гласуването продължава до три кръга, като между първото и второто, и между второто и третото гласуване могат да бъдат издигани още кандидати.

Ако и след третия кръг няма ясен победител, в четвърти кръг ще бъде гласувано само за онези двама кандидати, получили най-голяма подкрепа. С четвъртото гласуване председателят бива определен с мнозинство.

Изборът на председател ще бъде последван от определянето на 14 негови заместници и петима квестори на ЕП. Също за сряда е насрочено гласуване на състава на парламентарните комисии.

Сесията на ЕП за следващата седмица предвижда обсъждане на резултата от заседанията на Европейския съвет, посветени на излъчването на нов председател на Европейската комисия. Днес представители на групата на социалистите и демократите в ЕП потвърдиха подкрепата си за процеса на водещите кандидати за председател на ЕК, както и за своя кандидат Франс Тимерманс. Групата "Европейска обединена левица" отбеляза, че неин представител не е участвал в този процес, но биха подкрепили кандидат, който отговоря на 10 изисквания. Останалите групи се въздържаха от коментари по въпроса.

Зелените отбелязаха, че към тяхната група все още е неизвестно дали ще се присъедини испанец, избран за евродепутат. Въпросният политик не е посочен в списъка, изпратен от Испания до ЕП за новоизбраните евродепутати. Процедурата предвижда избраният да положи клетва в Испания, преди да може да поеме задълженията си на евродепутат. От пресслужбата на ЕП уточниха, че е възможно властите в Мадрид да съобщят име на друг от партийната листа за европейските избори, за да не остане креслото в пленарната зала на ЕП празно. Очаква се по този повод в Страсбург следващата седмица да протестират 6000 каталунци, отбелязаха Зелените.

В понеделник се предвижда евродепутатите, които не са били преизбрани, да получат в Страсбург медал и сертификат.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива