"Файненшъл таймс": Решението на Тереза Мей да угоди на брекзитърите смайва със своя цинизъм

Файненшъл таймс: Решението на Тереза Мей да угоди на брекзитърите смайва със своя цинизъм

"Файненшъл таймс": Решението на Тереза Мей да угоди на брекзитърите смайва със своя цинизъм

Решението на британския премиер Тереза Мей да протегне ръце към твърдолинейните брекзитъри в Консервативната партия смайва със своя цинизъм, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Само допреди няколко седмици тя бе непоколебима по въпроса за мерките за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, предвидени в споразумението за излизане от ЕС. Сега тя обещава да опита да ги промени, за да угоди на предразсъдъците на съпартийците си. Белфасткото споразумение, гарант на мира на остров Ирландия, очевидно остава на второ място след приоритета да се угоди на брекзитъри като Борис Джонсън.

Мандатът, който премиерката твърди, че е получила за преразглеждането на предпазния механизъм за Ирландия, е безполезен и неправдоподобен. Безполезен е, защото всички други опции за ирландската граница бяха щателно проучени и отхвърлени по време на преговорите между Лондон и Брюксел. Неправдоподобен, защото твърдолинейните политици, които й го дадоха тази седмица, не желаят споразумение. Стратегията сега е да се бави топката, докато дойде крайният срок за излизане от ЕС и се стигне до Брекзит без сделка, пише авторът на статията Филип Стивънс, който е директор на редакционния съвет и главен политически коментатор на вестника.

Европейските партньори на Великобритания не са нито слепи, нито глупави. Наблюдавайки гротеската в Камарата на общините, те знаят, че печеленето на едно единствено гласуване с крехко мнозинство от 16 депутати не дава на министър-председателката нищо подобно на категоричен мандат за преговори.

Моето предчувствие е, че колкото по-бързо напредват стрелките на часовника, толкова по-вероятно е във Великобритания да има извънредни избори. Може да последва и втори референдум. Но първо Тереза Мей трябва да бъде спряна, пише Стивънс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ