Френският премиер призова за подкрепа на Макрон и Републиката

Френският премиер призова за подкрепа на Макрон и Републиката

Френският премиер призова за подкрепа на Макрон и Републиката

Шест дни преди втория тур на президентските избори във Франция, премиерът Бернар Казньов призова французите да подкрепят Еманюел Макрон и да отхвърлят кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен.

"Европейският съюз, отслабен от Брекзит, няма да устои на нов шок с идването на власт на откровено еврофобско правителство", написа Казньов в авторска колонка за левия всекидневник "Либерасион".

Социалистът Казньов се обърна пряко към единия от отпадналите леви кандидати - Жан-Люк Меланшон, с призив да подкрепи Макрон. Малко по-рано Меланшон отказа да апелира към своите над 7 млн. избиратели на първия тур да подкрепят центриста Макрон на балотажа с националистката Льо Пен в неделя.

"На Жан-Люк Меланшон и онези, които го следват или говорят двусмислено, бих желал да кажа, че все още има време да изберат Републиката", написа Казньов. По думите му огорчението, цинизмът, липсата на яснота за истинската природа на Националния фронт ще са сред грешките, които историята ще съди строго.

Статията се появява ден, след като Макрон отправи молба към французите да го подкрепят в името на демокрацията.

Според Казньов резултатът от напускането на еврозоната, което обещава Льо Пен, ще доведе най-вече до обедняване на най-бедните във Франция, докато богатите ще запазят своите интереси и сметки в евро.

„Залогът на 7 май са европейското място на Франция и способността на икономиката да устои на световната конкуренция. И в крайна сметка, залогът е волята да задържим живи ценностите на Републиката, докато терористичната заплаха продължава да е висока“, пише бившият вътрешен министър и сегашен премиер на Франция.

Според последните социологически проучвания Макрон засега печели балотажа с 59 до 61%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ