Германски град обмисля да направи публичния транспорт безплатен

Германски град обмисля да направи публичния транспорт безплатен

Германски град обмисля да направи публичния транспорт безплатен

Местните власти в германския град Монхайм на река Рейн планират да гласуват необичайна стъпка - безплатен градски транспорт, предаде ДПА.

Ако предложението бъде прието по-късно днес, 44 000 жители на Монхайм, близо до Дюселдорф, няма да плащат за градски транспорт от април 2020 година най-късно.

Почти сигурно е, че предложението ще бъде прието тъй като местната партия Перо на кмета Даниел Цимерман има мнозинство в градския съвет, като притежава 26 от 40-те места в него, пише БТА.

Градът разполага с 47 автобуса. Гражданите, които са регистрирани в Монхайм, ще могат да се возят безплатно в града и до съседния Лангенфелд. Има и няколко гари за връзка с Дюселдорф, като планът включва намаляване наполовина на цената до регионалния град.

Монхайм и без това вече плаща около 3 милиона евро (3,4 милиона долара) годишно на местната компания за обществен транспорт, за да покрива спадащите приходи от билети.

Идеята за напълно безплатен обществен транспорт не е напълно нова за Германия - в град Темплин, северно от Берлин, е имало безплатни автобуси през периода 1998-2003 година.

В баварския град Пфафенхофен шест редовни автобусни линии превозват безплатно пътниците от края на 2018 година, като в резултат броя на пътниците е нараснал над два пъти.

Транспортните асоциации са на мнение, че местният обществен транспорт е в критично състояние. Те предупреждават, че липсата на приходи от билети засяга инвестициите в транспортната система. В Монхайм обаче не би трябвало да има такъв проблем, тъй като градът стана привлекателен за компаниите заради много ниския си бизнес данък - приходите от данъци скочиха, след като много компании преместиха дейността си в него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ