Годишната инфлация се е ускорила в ЕС и Еврозоната

Годишната инфлация се е ускорила в ЕС и Еврозоната

Годишната инфлация се е ускорила в ЕС и Еврозоната

Годишната инфлация се е ускорила до 3,6 на сто в ЕС и 3,4 на сто в Еврозоната през септември, съобщи Евростат на сайта си.

През същия месец на миналата година показателят бе 0,3 на сто в ЕС и минус 0,3 на сто във валутния съюз, а през август 2021 г. - съответно 3,2 на сто и 3 на сто.

Най-ниска годишна инфлация миналия месец е отчетена в Малта (0,7 на сто), Португалия (1,3 на сто) и Гърция (1,9 на сто). Най-висок е бил инфлационният темп в Естония, Литва (по 6,4 на сто) и Полша (5,6 на сто).

[[{"fid":"382192","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":453,"width":1069,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

За България се отчита темп от 4 на сто спрямо 2,5 на сто през август и 0,6 на сто през септември 2020 година.

Спрямо август инфлацията се е понижила в една страна от ЕС, останала е стабилна също в една и се е повишила в 25 членки на общността.

През септември най-голям принос за повишението на цените в еврозоната е имала енергията (+1,63 процентни пункта), следвана от услугите (+0,72 процентни пункта), неенергийните промишлени стоки (+0,57 процентни пункта) и храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,44 процентни пункта).

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ