Хиляди в Унгария гласуват по пощата на референдума за мигрантските квоти

Хиляди в Унгария гласуват по пощата на референдума за мигрантските квоти

Хиляди в Унгария гласуват по пощата на референдума за мигрантските квоти

Oколо 121 000 души са гласували предсрочно по пощата на референдума за мигрантските квоти. Това съобщи председателят на Националната избирателна комитет (НИК) на Унгария Илона Палфи, предаде БГНЕС.

„Според изчисленията на НИК почти 121 хиляди души предварително са гласували по пощата“, каза тя, цитирана от ТАСС. Над 88 000 от тях вече са постъпили в НИК, уточни Палфи. Чехия не е съгласна с квотите за мигрантите 23 международни наблюдатели следят за честността на вота. 12 от тях са изпратени от посолствата на Монголия, Дания, Великобритания, САЩ и Холандия. Други 11 са представители на националните избирателни комисии на Румъния, Южна Корея и Латвия.

Днес (2 октомври) в Унгария се провежда референдум за квотите на Евросъюза за приемането на мигранти. Гражданите трябва да отговорят на следния въпрос: „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взема решения за преселването на лица, които не са унгарски граждани, на територията на Унгария без съгласието на парламента?“.

Гласуването ще бъде признато за легитимно, ако избирателната активност е по-голяма от 50%.

По данни на социологическите анкети, почти 70% от унгарците ще гласуват срещу задължителните квоти.

Резултатите от референдума няма да имат юридическа сила за ЕС, но правителството в Будапеща може да поиска да бъдат внесени промени в Лисабонския договор, изключвайки от него правилата, регулиращи миграцията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ