Кристин Лагард отхвърля пряко изкупуване на облигации

Кристин Лагард отхвърля пряко изкупуване на облигации

Кристин Лагард отхвърля пряко изкупуване на облигации

Да се купуват дългове директно от правителствата на Еврозоната може да подкопае законовите им задължения да водят стриктна бюджетна политика, заявява президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в писмо до член на Европейския парламент, цитирано от Ройтерс

Това означава, че за разлика от други централни банки ЕЦБ няма да купува облигации директно от националните правителства и ще остане купувач на вторичния пазар, като предвижда да купи активи на стойност до 1,1 трилиона евро тази година.

В писмо до друг член на ЕП Лагард допълва, че възможността да се предоставят ликвидности директно на населението - наричани "хеликоптерни пари" - никога не е обсъждана в управителния съвет.

Управителят на финландската централна банка Оли Рен, който е член на управителния съвет на ЕЦБ, призова днес за солидарност между страните членки на ЕС за справяне с икономическите последици от коронавируса.

По думите му трудностите, предизвикани от вируса, не се дължат на безразборно управление на финансите на дадена страна членка. Затова според него е необходимо да се се подкрепят най-тежко засегнатите страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ