Макрон иска цялостна реформа на Шенгенското пространство

Макрон иска цялостна реформа на Шенгенското пространство

Макрон иска цялостна реформа на Шенгенското пространство

Шенгенското пространство за свободно движение в Европейския съюз трябва да се управлява посредством редовни министерски срещи подобно на еврозоната. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

По думите му това може да се случи още следващия месец.

Опасенията за националната сигурност, вълните от миграция и последно пандемията от коронавирус доведоха до възобновяването на граничния контрол в Шенгенската зона и до много критики за начина, по който той функционира, подкопавайки принципа за свободно движение, който беше приветствано като ключово постижение в Европа в интерграцията на страните от континента след Втората световна война.

Говорейки пред министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС, Макрон вчера предложи създаването на „Шенгенски съвет“, който да оценява как функционира пространството за свободно движение, да взема общи решения за него и да улеснява съгласуването предприемане на действия по време на криза.

„Този Съвет може да стане лицето на силна, защитена Европа, която се чувства комфортно по отношение на контрола върху границите си, а следователно и върху своята съдба“, Макрон при посещение в град Туркоен, Северна Франция.

Той отбеляза, че Съветът може да бъде учреден още на следващата среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 3 март.

Въвеждането на подобни промени ще изисква подкрепа от другите страни членки на ЕС, макар че представителите на Франция казват, че за целта не са нужни корекции в договорите на ЕС.

От години ЕС е дълбоко разединен по темата за миграцията и за контрола на общите външни граници на Шенген.

Макрон, който  ще се бори за преизбиране на президентските изборите през април, каза, че стъпка по стъпка някои страни може да бъдат спечелени към това предложение.

„Длъжни сме да реформираме Шенген. Не може да има свобода на движението, ако не контролираме външните си граници“, заяви той.

Франция предложи също създаването на механизъм за спешно реагиране, който може да бъде задействан при възникване на заплаха за външните граници на съюза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ