Макрон срещу Льо Пен - настроенията на французите

Макрон срещу Льо Пен - настроенията на французите

Макрон срещу Льо Пен - настроенията на французите

Светът днес следи изборите във Франция. Избирателните урни в страната и чужбина са отворени за френските граждани.

Първо дадоха гласа си живеещите в САЩ и Канада, както и в Далечния изток. Изследвания посочват, че повечето французи, живеещи в чужбина, предпочитат за президент 39-годишния проевропеец и младок в политиката Манюел Макрон, чиито политически идоли са хора като Бил Клинтън и Тони Блеър. 

Прогнозите като цяло са за победа на Макрон. Изненади днес може да дойдат от избирателната активност. От нея зависи доколко новоизбраният президент ще бъде легитимен на президентския пост в следващите години, в смисъл такъв че много може да бъдат не тези, които гласуват за Макрон или Льо Пен, а хората, посочили че не подкрепят никой. 

Противник на Обединена Европа, крайно дясната Марин льо Пен постигна най-големия успех за своята националистка партия в историята й с риторика, определяна като популистка. Тя надмина по резултат в първия тур на изборите преди две седмици кандидатите на традиционните политически сили, включително републиканеца Франсоа Фийон и социалистите.  

Гласуване "с погнуса", но все пак осъществен политически избор, или "с оптимизъм" и с "ентусиазъм" от новото лице на френската политика Макрон - такъв ще бъде вотът днес за французите, отбелязват международните наблюдатели.

При всички случаи вотът определя бъдещето на Франция, на Обединена Европа, присъствието (или излизането) на Франция от ЕС и тежестта на Франция в световен план, външаната й политика и развитието й, което касае директно и десетки други страни. 

Макрон и Льо Пен бяха отсяти до втория тур от 11 кандидати за президент на 23 април. Макрон е про-бизнес настроен, силен поддръжник на ЕС, което се харесва на мнозина сред младите граждани и представителите на компаниите на френския пазар. Льо Пен, от своя страна, проведе кампания с антиимиграционна програма за Франция, в стила "Франция на първо място" (France-first), по вида говорене на Доналд Тръмп в САЩ (America fist). Льо Пен посочи, че иска Франция да напусне Еврозоната, да се откаже от еврото в своята вътрешна икономика и че ще проведе референдум за излизане на Франция от ЕС, ако бъде избрана. 

Урните ще останат отворени до 20 ч. местно време. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ