Меркел и Макрон искат общ европейски план за мигрантите

Меркел и Макрон искат общ европейски план за мигрантите

Меркел и Макрон искат общ европейски план за мигрантите

Френският президент Еманюел Макрон призова за общ отговор на "миграционното предизвикателство" в ЕС, където отделни държави са изкушени от национални решения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новата криза с мигрантите беше основна тема на френско-германското заседание в Берлин вчера на фона на силен вътрешнополитически натиск върху канцлерката Ангела Меркел по темата.

Европа е изправена пред цивилизационен избор при наличието на антиевропейски и националистични изказвания, заяви Макрон.

Канцлерката Меркел също иска да бъде разработен общ европейски план на срещата на върха на ЕС в края на юни. Тя е противник на предложението на австрийския канцлер Себастиан Курц, подкрепено от Италия и от германския вътрешен министър, за създаване на "ос на желаещите" за защитата на границите на ЕС от нелегални мигранти.

Според президента Макрон трябва да се засили капацитетът за наблюдение на външните граници на ЕС и за повече "механизми на солидарност както извън границите ни, така и вътре в тях" към пристигащите мигранти.

В същото време преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС за мигрантите вчера стигнаха до съгласие за подсилване на Юродак – базата с данни за мигрантите. Мерките предвиждат възрастта, след която ще се вземат дигитални отпечатъци от малолетните мигранти, да стане 6 г. вместо досегашните 14 г., предават информационните агенции.

Базата с данни трябва да позволи по-лесно да се откриват лицата, които влизат или пребивават нередовно в ЕС. Според намерения компромис към пръстовите отпечатъци в Юродак ще бъдат допълнени със снимки и цифрови данни (име, номер на личната карта или паспорта) на искащите убежище и незаконните мигранти. Новите правила трябва да бъдат одобрени от ЕП и от страните-членки. 

Решението за Юродак е част от по-голямата реформа на режима за даване на убежище в ЕС, по който 28-те имат големи противоречия.

Междувременно директорът на френската служба за имиграция и интеграция Дидие Леши коментира в интервю, че Европа е на кръстопът и има „празнината“ между двете Европи: „Новите държави в ЕС от Източна Европа нямат същата традиция за приемане на мигранти“. Той подкрепи идеята исканията на мигрантите за убежище да бъдат проучвани в страната, през която са влезли в ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ