Рекорден спад на потребителските разходи в ЕС

Рекорден спад на потребителските разходи в ЕС

Потребителските разходи на домакинствата в Европейския съюз са намалели миналата година с безпрецедентните 8% в сравнение с предходната година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Спад на потребителските разходи на домакинствата е отчетен във всички страни членки на ЕС.

Това е най-голямото годишно намаление, откакто се води тази статистика, и се дължи на влиянието на пандемията от COVID-19. Мерките за социална дистанция, наложените от правителствата ограничения за движение на хора и за икономически дейности, които не са от първостепенно значение, са засегнали тежко потребителските разходи на домакинствата.

В България потребителските разходи на домакинствата са намалели с 4,9%. В сравнение с 2019 г., най-голям спад през 2020 г. е отчетен в Малта (минус 22%), следвана от Хърватия, Испания и Гърция (по минус 16%).

[[{"fid":"387117","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1565,"width":1565,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Най-малко понижение е регистрирано в Словакия и Дания (по минус 2%), следвана от Литва и Полша (по минус 3%).

Най-голям дял от общите разходи се пада на категорията „Жилища, вода, електричество, газ и други горива“ (25,7%). Следващи по дял са „Хранителни стоки и безалкохолни напитки“ (14, 8%), „Транспорт“ (11,6%), „Други стоки и услуги“ (11,5%), „Развлечения и култура“ (7,8%).

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки