В условията на карантина: Домашното насилие нараснало с 1/3 в някои страни

В условията на карантина: Домашното насилие нараснало с 1/3 в някои страни

В условията на карантина: Домашното насилие нараснало с 1/3 в някои страни

Случаите на домашно насилие са нараснали с 1/3 в някои държави от ЕС през седмицата след въвеждане на карантината, съобщават от Европейския парламент.

Ръст на домашното насилие се наблюдава и в други  държави по света, отбелязват от ЕП. 

С обявеното извънредно положение в много държави, на жените, живеещи в такава среда, им се налага да си стоят у дома с насилника си за по-дълги периоди от време. Така например им е много по-трудно да сигнализират горещи линии за помощ, тъй като извършителят винаги е наоколо.


"Тези дни и предстоящите седмици са особено опасни за жените, жертви на домашно насилие. Всички сме изправени пред сериозни психологически предизвикателства поради изолация, но жените, а понякога и децата, живеещи в условия на насилие, са изправени пред особено изтощаващ стрес тест. Ето защо сега трябва да обърнем особено внимание на този въпрос и да разширим нашите действия за спиране на насилието над жени", каза председателят на комисията на Европейския парламент по правата на жените и равенството между половете Евелин Регнер от Австрия.

"Няма да оставим жените на Европа без помощ", каза още тя.

И призова всички държави в ЕС да се заемат с този проблем и да предоставят активно информация къде и как засегнатите могат да получат помощ. По думите ѝ това трябва да включва лесни начини за контакт и сигнализиране на полицията, като текстови съобщения, онлайн чатове и използването на кодови думи при контакт с лекари или фармацевти. Също така трябва да бъдат предоставени повече места в центровете за защита от насилие и кризисните центрове за жени.

"Когато е възможно, ЕС трябва да подкрепя финансово мерките на държавите членки, както и да им помага при кампании за увеличаване на осведомеността", добави тя.

Според Регнер, пандемията от COVID-19 изключително силно подчертава половото неравенство. "Както показват данните на ОИСР, 70% от работната сила в здравеопазването са жени, голяма част от неплатените социални грижи се извършват от жени и предстоящата икономическа криза ще засегне много по-силно жените. Наша задача е да помогнем за укрепването на физическото и психическото здраве на жените и тяхната икономическа независимост след кризата с COVID-19. Няма да оставим жените на Европа без помощ", беше категорична тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ