2023-А ЩЕ Е ДОБРА ГОДИНА ЗА ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР

2023-А ЩЕ Е ДОБРА ГОДИНА ЗА ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР

2023-А ЩЕ Е ДОБРА ГОДИНА ЗА ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР

Добра година за финансовия пазар ще бъде 2023-а, според участниците в Четвъртия панел “Парите и хората” от Банково-финансовия форум „Бъдещето на парите”, който списание „Мениджър” организира за пети път.

Тон на оптимистичните прогнози даде Николай Василев, управляващ партньор на Експат Капитал. „Тази година е нестандартна за световните финансови пазари. Винаги съм знаел, че идват и черни години, когато всички класове активи ще загубят от стойността си. За щастие това се случва твърде рядко. Обикновено тенденцията е нагоре. Защо стана така? По няколко причини. Едната е, че шокът дойде от покачването на лихвените нива след повече от десетилетие нулеви лихвени проценти. Рязкото увеличение подейства като студен дъжд върху всички акции. Втората причина за перфектната буря са ценовите балони на пазара на всички активи – акции, облигации и недвижими имоти. Добрата новина е, че добрите години идват след най-катастрофичните”, обясни Василев.

Глобалната икономика ще бъде твърде крехка догодина – външните шокове са войната в Украйна, прекъснатите вериги за доставки, цената на енергоносителите, инфлацията и затягането на паричната политика в целия свят. Върви ли глобалната икономика и в частност българската към рецесия или стагфлация?

Според Василев, 2023-а ще бъде една от най-добрите за финансовия сектор, ако няма глобална депресия.  „При суровините – след всеки голям възход идва спад. Не бих инвестирал в имот – този златен период за тях приключи. Инвестициите в облигации ще бъдат нож с две остриета. Но ако все пак човек хареса някои и ги задържи достатъчно дълго до падеж, ще спечели. Като цяло препоръчвам да не се паникьосвате и да съставите широко диверсифициран портфейл с дългосрочна цел”, отбеляза Василев.

Мнението му споделя Николай Мартинов, съосновател в Импетус Капитал. „Сантиментът бие фундамента”, категоричен е той.

Мартинов посочи, че тежките регулации у нас пречат на развитието на финансовия пазар и подчерта отново, че следващата година ще е за инвеститори със здрави нерви. „Хората имат огромно търпение към загубите и огромно нетърпение към печалбите”, е мнението му.

„Предстои интересна година. Цените на много активи ще паднат и това е добра новина за онези, които владеят емоциите си”. Според него възстановяването на икономиката ще бъде бавно, но това е най-доброто време за печалба. 

Покачването на лихвените проценти в САЩ и Европа вече факт. В България все още няма промяна. „Причина за задържането им е голямата конкуренция на банковия пазар, добрата капитализация на българските банки и тяхната свръхликвидност. Финансовите институции у нас са привлекли около сто милиарда лева ресурс по линия на депозити и разплащателни сметки. Когато той започне да намалява, тогава ще започне покачването на лихвите по депозитите и левовите кредити”, коментира Иван Стойков, старши финансов анализатор в MoitePari.

Николай Мартинов прогнозира два сценария за имотния пазар – лихвените нива ще нараснат бързо, ако банките у нас преместят кешовите си позиции към компаниите майки. „Кредитите са разчетени на 2-3% ГЛП. Ако няма изтичане на ликвидност, няма да има и драстично покачване на лихвените нива”, смята експертът. Според него българинът инвестира в ликвидност. „Цените на имотите изпреварват  инфлацията, докато на облигациите и ценните книжа се движи с инфлацията. Ще има меко приземяване или ще бъдем свидетели на силен спад, ако всички банки едновременно изискат допълнителни гаранции от своите кредитополучатели”, посочи Мартинов.

Николай Василев счита, че спукването на имотния балон предстои. „Гответе се за голяма промяна, ако нещата в САЩ не се променят тази зима. При наличието на такова повишение на цените на имотите, на лихвите, при толкова голямо строителство, спукването на имотния балон няма да е такава голяма изненада. Ако имаме голям икономически растеж, това няма да се случи”, допуска финансистът.

За охлаждане на имотния пазар говори и Иван Стойков от MoitePari. Той очаква с 5 до 10% да паднат цените. „Сега те са в пик, ще последва период на задържане на едно плато, след което ще има  охлаждане. Самото търсене и лихвените нива ще коригират цените”, посочва анализаторът.

Николай Василев отново подчерта, че високата инфлация е добра новина за акциите. „Човек не трябва да се паникьосва, от финансовите операции се печели повече, стига те да са управлявани от професионалист, защото всеки индивидуален инвеститор влага в акции, които познава, и не диверсифицира. Класическа грешка!”, категоричен е Василев.

Тримата участници в четвъртия панел обобщиха, че в близко бъдеще банките на дребно ще трябва да се справят с по-високи ставки, инфлация и по-нисък растеж. Нетният лихвен доход трябва да нарасне в много банки, въпреки че напрежението на жилищния пазар може да намали печалбите.

Генерален партньор на събитието: ProCredit Bank

Основни партньори: Unicredit BulbankManagement Financial Group

С подкрепата на: Sirma InsurTechJTI

Партньори на коктейла: The SingletonLevent

Институционални партньори: Българска стопанска камараГермано-българска индустриално-търговска камараФренско-българска търговска и индустриална камараМеждународно Висше Бизнес УчилищеУниверситет за национално и световно стопанствоВисше училище по застраховане и финанси

Медийни партньори: БНТdir.bg, bTVDnes.bgBloomberg TV BulgariaMoitePari.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ