2016 - ИДВА НАЙ-ДОБРАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ

2016 - ИДВА НАЙ-ДОБРАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ

2016 - ИДВА НАЙ-ДОБРАТА ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТ ГОДИНИ

Оживлението в икономиката, което донесе 2015, ще продължи във възходяща тенденция и през следващата година. Нещо повече,  2016 ще е най-добрата от последните пет години насам, прогнозира вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на провелия се днес Четвърти годишен икономически форум на сп. „Мениджър” в столичния „Гранд Хотел София”. Оптимизъм за все по-добри години пред България  е нагласата за близкото бъдеще не само сред властта, но и в бизнес средите, а и сред икономическите експерти и анализатори, стана ясно още по време на форума.

Намираме се в един възходящ следкризисен период на възстановяване, тази тенденция е стабилна и всички наблюдавани показатели дават основание много скоро да очакваме видим растеж на икономиката, отбеляза Петър Андронов, Мениджър на годината 2015 и главен изпълнителен директор на СИБАНК, един от основните панелисти на събитието.

„Нагряването” на икономиката, подготовката за растеж е във финалната си фаза и може да се очаква, че съвсем скоро бизнесът и населението ще предприемат следващите стъпки, от които ще дойде както нарастването на икономиката, така и оживление в потреблението, добави той.

Новите икономически сценарии за България чертаят ръст от 2-3%, което е по-добре от нула, но истината е, че за да дръпнем сериозно напред, този ръст трябва да бъде двойно повече, посочи вицепремиерът Томислав Дончев и предупреди, че освен добрите очаквания за следващата година, всички трябва да имат предвид, че тя ще бъде и една от най-предизвикателните, най-критичната от гледна точка на усвояване на евросредствата по новия програмен период с хоризонт до 2020 година. Принципът вече е „парите следват реформите”, и ако те не бъдат извършени във важни и ключови публично-държавни сектори като здравеопазването или водния сектор, например, евросредствата ще бъдат спирани, поясни той. Бизнесът трябва да свикне да мисли за европейските пари по друг начин – от ресурс за усвояване, като за предприемачески ресурс, добави още той и се ангажира държавата да бъде максимално гъвкава през новия програмен период, за да осигурява възможно най-бързо това, което е нужно на бизнеса.

Очакванията за много по-добра година в сравнение с последните пет споделя и Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт” и „Платинум Брандс”. Потреблението ще се увеличава, но профилът на потребителя се променя, той израства, става все по-взискателен към качеството на продукта. Покриването на тези очаквания ще е от определящо значение за успеха на всеки бизнес, отбеляза тя. Потенциална ниша за разрастване, според Николова е вътрешният пазар, производителите трябва да насочат внимание и усилия към него по формулата „качество във възходяща градация при всеки нов продукт”.

И ако икономиката на България е във финалната фаза на съзряването за траен растеж, то и бизнесът преживява трансформация, става по-отговорен, смята Райна Миткова, управител на „ЕОС Матрикс”. Все още сме в дъното на класациите по коректност и морал на плащанията, но само за година има чувствителен ръст в подобряването на редовните разплащания. Това е сериозен белег, че бизнесът започва да се отнася много по-сериозно към цялостните процеси, към управлението на риска, следователно, навлиза в зрялост, коментира тя.

Плащанията могат да са сериозен индикатор на икономическата картина и от по-друг ракурс, през тях може да се измерва обема на сивата икономика, която продължава да е сериозен проблем в България, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Колкото по-голям е кешът в разплащанията, толкова по-висок е делът на сивата икономика. За България, по последни данни той е около 31% - най-висок в Европа и сред околните ни страни. Бърз ефект за обръщането му надолу може да се постигне чрез ограничаване на кешовите плащания до 1500 лв., смята Райчева. Мярката беше заложена в пакета с данъчни реформи, но в крайна сметка, в пленарна зала таванът за кешовите разплащания бе свален от 15 хил. на 10 хил. лв.  Чуждият опит вече се развива в посока не само на повсеместно въвеждане на модерни системи за електронни, включително и онлайн разплащания – нещо, което все повече ще се развива в бъдеще, но и в стимулирането на този подход чрез данъчни облекчения за всички, които го правят, отбеляза Райчева.

Позитивни очаквания за България и нейната икономика през 2016 година има и икономическият експерт Красен Станчев, управител на консултантска компания КС2.  „За първи път от 30-те години на миналия век насам, България сега навлиза в нормален стопански цикъл”, заяви той и даде съвет: крайно време е обществото и  властта да се разделят с някои от най-устойчивите митове за българската икономика като този, че тя продължава да е в дълбока криза и че България е най-бедната страна в Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ