Събития

БУМ НА РОДНИ ИНОВАЦИИ В РАЗЛИЧНИ ИНДУСТРИИ

БУМ НА РОДНИ ИНОВАЦИИ В РАЗЛИЧНИ ИНДУСТРИИ

БУМ НА РОДНИ ИНОВАЦИИ В РАЗЛИЧНИ ИНДУСТРИИ

В България се развиват много, интересни и полезни иноватини технологии в различни индустрии, за които малко хора знаят, но чиито потенциал е не по-малък от този на конкурентните на тях извън страната. Те са съизмерими със световните постижения.

Това е един от водещите изводи от продължаващия в момента форум "Индустрии на бъдещето", организиран от сп. "Мениджър" в зала "Ню Йорк" на Capital Fort на "Цариградско шосе" в София. 

Един от основните панелисти бе Свилен Рангелов, основател и изпълнителен директор на компанията за безпилотни самолети "Дронамикс", която създава заедно с брат си - авиационен инженер. Тя развива самолета "Черният лебед", който може да превозва 350 кг на 2500 км. 

"Има интерес към нашите разработки от доста сериозни играчи - куриери, авиолинии, електронна търговия. Най-вече нашите дронове биха помогнали на големи играчи в Азия и Африка", сподели той.

Средната височина на летене на безпилотните самолети на компанията е между 4000 и 600 метра, измерена при тестови полети на летища извън населени места. Компанията планира да пристъпи към масово производство в следващите 3 до 5 години, разказа още Рангелов.

"Трябва да направим прототип и на големия ни самолет и после ще може да пристъпим към масовото производство. Ние обаче не възнамеряваме да продаваме дроновете си. Предпочитаме да отидем в съответната държава и да оперираме местни полети с устройствата ни", посочи още той.

В близките години се очаква хората, страдащи от диабет, да станат двойно повече и те ще имат нужда от протези за долен крайник. Протезирането днес не е особено атрактивна професия, но от него ще има нужда и капацитетът на протезистите е запълнен. Протезите могат да се превърнат в нещо привлекателно и красиво и да помогнат на пациентите да имат повече самочувствие в новия си живот. Това разказа Красимир Николов, R&D and Supply Chain мениджър на ProsFit Technologies. Всички технологии за разработка на модерни протези имат потенциал, защото ще могат да връщат обратно хората в трудоспособност, посочи той.

Компанията му е направила още през 2014 г. съвместно с Университета Саутфорт успешно клинично изпитание, при което значителна част от пациентите са останали доволни. Работила е и с една от най-големите клинични вериги във Франция. Офисът е в България, но има центрове за развитие в Европа, Австралия, Азия и Америка. 

"Стигнахме до идеята да произвеждаме протеини от органични отпадъци - тя е доста нова в световен мащаб", разказа от сцената Олга Марсенак, основател на иновативната компания Nasekomo заедно със съпруга й Ксавие Марсенак.

Планираме да произвеждаме протеини от насекоми – black soldier fly или т.нар. черна муха. Това е един по-скоро тропически вид, който доста прилича на домашната черна муха, но е по-едър. Има много бърз цикъл на производство. Ларвите, които са обект на нашия производствен интерес, много бързо увеличават теглото си около 7000 пъти. От тях вече могат да бъдат извлечени протеини, които да са използвани по-нататък в изхранването на животновъдството. Първият пазар, към който гледаме, са фермите за риба. Той е сертифициран от Европейския съюз, каза тя. 

"В момента сме на етап демофабрика - опитваме се да уточним параметрите как точно да бъдат отглеждани насекомите. Имаме краен продукт, който също рафинираме. Работим с клиенти, които да го тестват, но още сме в процес на разработка", допълни Олга Марсенак.

"Инвестираме най-много в автомазиацията на процесите. Когато я постигнем, ще има ключово развитие, което да позволи да се използват получените материали от тези насекоми в индустриите", отбеляза още Ксавие Марсенак. 

Сушата е около 1/3 от повърхността на нашата планета, а ние я експлоатираме почти до максимум. Експертите прогнозират, че световните реколти на зърнени култури ще нарастват до 2050 г., но този пик ще премине и заради щетите, нанасяни от интензивното земедение, реколтите ще започнат да се сриват. Почвите ще обеднеят откъм потенциал.

Това ще бъде състоянието на сушата. Какво ще оставим на следващото поколение и дали то ще има почва за живот? Слава Богу, планетата е съставена от около 2/3 морски екосистеми, разказа на организирания от сп. "Мениджър" форум "Индустрии на бъдещето" Арман Саркисян, основател на компанията за изкуствени рифови системи за отглеждане на миди Sea Harmony. Той е изобретател на технологията Pisa Reef - патент за изкуствени рифове. 

Колегата му от Sea Harmony Атанас Димитров обясни от сцената как тяхната компания е създала нова технология, която подпомага отглеждането на миди чрез рифови системи.

С технологията се произвежда висококачествен морски протеин. От мидените черупки дори може да се получава биоминерализиращ тор (вместо те да са отпадък). Атанас показа подводно видео на иновативната инсталация на фирмата в Черно море. Инсталацията е изградена от полипропиленови тръби с минимален или никакъв вреден ефект. Закрепена е с котва във водата, докато се населят организмите върху нея. 

Рифовете са заселвани от подводните организми и мидите за 9 месеца напълно естествено - от Sea Harmony не правят нищо, разказа още Атанас. 

Една мида достига пазарен размер на втората година от живота си върху инсталацията - около 4,5 см. Процесът за събиране на мидите ще бъде изцяло механизиран. 

Мартин Григоров, изпълнителен директор на Seven Bulls Games представи разработената от българската фирма мобилна игра Multiplayer First Person Shooter. "Имаме над 5 млн. сваляния и по над 10 000 нови играчи на ден", каза той. Една от целите, които си е поставила фирмата в началото на този проект, е била потребителите да помагат с тестването и разпространението на играта. "По този начин спечелихме много почитатели в Бразилия", посочи Мартин.

По думите му по последни данни мобилните игри заемат около 45% от пазара на игри в света. Хората ги играят, докато пътуват в градския транспорт, докато са в автобуси, включително и у дома.

Една от бъдещите цели на фирмата е организирането на професионална лига с турнири. "Миналата година имахме публика от около 3000 души, които гледаха на живо наш турнир", каза още Мартин. Играта се продава през платформите на Apple и Google, а интерес има най-много в САЩ, Русия и Китай. 

Доц. Светлин Наков - програмист-предприемач, създател на "Софтуерен университет" и автор на множество статии и книги, посвети презентацията си на модерната тема "Блокчейн трансформацията на големите индустрии". Децентрализация - това е изграждането на фирми и системи, в които няма един собственик, обясни той. Ако качите данните си в публична блокчейн мрежа, те са там, те са на всички, но никой не ги държи. И това не подлежи на промяна. Мрежата е сигурна, защото е базирана на криптография, каза той. Най-голямото й интересно свойство е, че тя е непроменима. Има само операция "Добави", но не и "Изтриване". Технически трябва човек да пренапише всички блокове, да кажем 600, назад, за което е необходима множество изчислителна мощ. 

Според него криптовалутите в момента са в областта на тъмната икономика. Ако се плаща с тях, те са едни числа необложени с данъци. Ами Facebook какво прави? Тя е децентрализираният пазарен терен за продажба на реклами. Оказа се, че 300 лайка ("харесвания" в социалната мрежа) могат да направят по-добър психологически профил на даден човек от разговори с десетима психолози. 

Светлин Наков поздрави участниците, че доказват, че иновации в България не означава задължително IT. 

Автор: Невена Любенова

За повече информация: 

https://www.manager.bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80/%D0%BD%D0%B5%D0%B2...

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ