2022 - година на рискове и възможности във финансовия сектор

2022 - година на рискове и възможности във финансовия сектор

2022 - година на рискове и възможности във финансовия сектор

2022 г. ще бъде година на кръстопът. Една от дилемите е как да затегнем паричната политика и да ограничим инфлацията, без да задушаваме възстановяването. Друг проблем е как да се справим с нарастващите цени на енергията сега, когато светът преминава към нисковъглеродна икономика. Прецизното регулиране на паричната политика за разкриване на тази противоречива динамика няма да бъде лесно. Това обясняват от Fidelity, американска мултинационална корпорация за финансови услуги, базирана в Бостън, Масачузетс, пише cincodias.elpais.com

По отношение на коронавируса, експертите вярват, че масовата ваксинация ще помогне за намаляване на тежестта му върху здравето и че 2022 г. най-накрая може да бъде годината на връщане към нормалността, в която вирусът се превръща в още едно хронично заболяване, но лечимо.

Фондовият пазар ще се върне, за да даде най-висока възвръщаемост, макар и по-умерена, отколкото през 2021 г., тъй като пикът на увеличение на корпоративните печалби ще остане назад.

Като цяло прогнозите сочат година на доходност на акциите, макар и по-скромна от 2021 г., и положителен икономически растеж, макар и с темпове, по-ниски от тези от 2021 г., която беше годината на растеж след прекъсването на пандемията.

Ако мениджърите вярват, че растежът ще продължи и че 2022 г. ще бъде благоприятна година за акциите, това е защото оттеглянето на паричните стимули ще бъде постепенно. Големият риск да се ускори поради инфлацията и това да дисбалансира цената на всички активи.

От Santander Asset Management посочват като основен риск за своя основен сценарий за растеж, в допълнение към риска от вирусни мутации, този от "непреходна среда на инфлация, която поставя акцент върху глобалните криви на лихвените проценти". Централните банки са уверени, че темпът на покачване на цените ще се забави през 2022 г., въпреки че най-разпространеното мнение сред експертите е, че Индексът на потребителските цени вече няма да се върне към ниските си нива отпреди пандемията.

"Инвеститорите ще трябва да асимилират едно постепенно забавяне на паричните, кредитните и фискалните стимули, докато частният сектор ще трябва да поеме икономическия тласък", добавят от Santander. Неговата оценка за фондовия пазар е за възвръщаемост под 10% през 2020 г.

От JP Morgan също предупреждават, че голямата опасност за 2022 г. е инфлацията да накара централните банки да ускорят оттеглянето на стимулите, сценарий, който според тях е малко вероятен във всеки случай. Според компанията, фондовият пазар ще устои на среда с по-високи лихвени проценти: централните банки ще бъдат много предпазливи и оттеглянето на стимулите ще бъде много постепенно, правителствата и компаниите ще могат да поемат по-скъпи финансови разходи и нововъзникващи разходи. За разлика от това, което се случи в 2013 г. те са по-добре подготвени да се справят с по-скъп долар и по-високи лихви в САЩ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ