Британската централна банка повиши основната си лихва

Британската централна банка повиши основната си лихва

Британската централна банка повиши основната си лихва

Британската централна банка повиши основната си лихва днес за втори път от финансовата криза през 2008 година на фона на силния пазар на труда, високата инфлация и нарастващите притеснения около Брекзита, предаде Асошиейтед прес.

Деветчленният комитет по паричната политика на Банк ъв Ингланд (Bank of England) гласува неочаквано единодушно за вдигане на лихвата от 0,50 процента на 0,75 процента, отбелязва Ройтерс. Това е най-високото равнище от март 2009 година.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха вотът да бъде 7 на 2 в полза на вдигането на ставката. Британската икономика изпраща смесени сигнали. Безработицата е на най-ниското си равнище от 70-те години, а инфлацията е над целевите 2 процента - 2,4 на сто. Растежът обаче е слаб тази година. Хората не харчат много, а компаниите се притесняват от липсата на напредък в преговорите по Брекзит, което може да доведе до това Лондон да напусне Евросъюза без споразумение за търговията и бизнес отношенията.

Повишението на лихвата е второто за над 10 години, като предишното бе през ноември миналата година. По-високите лихви оскъпяват кредитирането, отразяват се на някои притежатели на ипотеки и компании, които търсят заеми, за да инвестират. Банк ъв Ингланд се опитва, като Управлението за федерален резерв на САЩ и Европейската централна банка, постепенно да свие политиката на "лесните пари", която провеждаше през финансовата криза, да за даде тласък на икономиката.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ